„Cred că proiectul trebuie privit cu luciditate și obiectivitate. Când eram premier, proiectul era prezent, însă atunci, pentru că erau investiții consistente, nu exista niciun fel de grabă care să justifice demararea proiectului, pe care îl consider cu o valoare adăugată mai degrabă scăzută. Nu am crezut că e nevoie să presez. Erau și considerente politice de ordin extern. Relațiile de bună vecinătate cu Ungaria, ea manifesta griji ce trebuiau rezolvate în modul cel mai corect”, a declarat el.
„Între timp proiectul a avansat și acum avem considerente ce trebuie avute în vedere. Unele sunt de natură pur economică. Trebuie văzut care sunt beneficiile noastre. Guvernul a renegociat condițiile inițiale într-un mod mai favorabil pentru statul român. Al doilea element e legat de mediu: în ce măsură proiectul afectează mediul, care sunt riscurile. Acum tehnologiile au avansat, sunt foarte sigure. Al treilea aspect este cel arheologic. Nu am toate elementele ca să mă pot pronunța pe aceste capitole. Plecând de la varianta că riscurile sunt absolut controlate, merită făcut sau nu? Eu spun că acum, că nu mai sunt investiții și locuri de muncă, acesta trebuie să fie un criteriu”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.
„Nu am elemente care să indice că sunt presiuni. Nu am văzut partizanți fervenți ai proiectului. Am văzut și în PNL persoane care își exprimă rezerve sau opoziția. Cred că e normal să existe o dezbatere cât mai largă”, a adăugat el.
„Din câte pot să înțeleg, Victor Ponta vrea să implice Parlamentul în dezbatere și decizia finală să îi revină Parlamentului. Mai trece apă pe Dunăre până ajungem să votăm proiectul în Parlament”, a subliniat invitatul.
„Lucrurile au evoluat enorm în ceea ce privește situația economic, proiectul în sine. Atunci proiectul stârnea numeroase critici. Joi la reuniunea BP al PNL s-a discutat o oră și jumătate despre acest subiect. Am spus că nu vreau să intervin pe subeict, nu mi se pare atât de grav, erau altele mai importante. Nu am avut senzația că există un entuziasm, dar nici o radicalizare a pozițiilor contra. Noi am făcut o discuție civilizată, bazată pe argumente. Nu există o unanimitate. Protestele trebuie luate în seamnă, e obligația Guvernului să discute cu protestatarii și trebuie pus proiectul pe masă”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.