Exclusiv Câciu: TVA-ul este o taxă indirectă. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap. Creșterea ar aduce recesiune

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu in studioul digi24
Adrian Câciu. Foto: Captură Digi24

Adrian Câciu a vorbit vineri seara, în exclusivitate la Digi24 despre zvonurile creșterii TVA. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că TVA este o taxă indirectă, iar impozitele indirecte „nu sunt hrana unui stat normal la cap”. În plus, subliniază Câciu, o mărire a TVA ar aduce recesiune, și din această cauză el dă asigurări că Guvernul nu va face așa ceva.

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: La noi, vorbim de România versus Uniunea Europeană, ca și când am fi noi singura țară din UE care va discuta cu Comisia Europeană. La fel, și specialiștii noștri se uită doar la România, și nu se gândesc că și alte țări își rezolvă deficitul, nu neapărat crescând taxe, pentru că sunt atâtea elemente prin care un deficit se poate echilibra. Colectarea, pe de o parte, și eliminarea risipei bugetare pe de altă parte, restructurarea unor cheltuieli bugetare, eventual un mai bun mers al economiei, care îți poate aduce venituri bugetare suplimentare prin faptul că stimulezi economia.

Noi avem, totuși, clasici în viață care au prins o economie centralizată, iar acum - nu toți analiștii, cei mai în vârstă - ne tot spun că trebuie neapărat crescut TVA-ul. Am auzit pe cineva de la Consiliul Fiscal care ne spune și care este rețeta. Niciun economist nu deține adevărul absolut, și nici singura rețetă.

Este o „bucătărie” internațională din perspectiva soluțiilor. Important este să faci ceea ce e mai bine pentru economia României în primul rând.

Nu va fi cazul nici de TVA crescut, am spus asta, și asta s-a negociat deja din 2023 cu Comisia Europeană care încerca și atunci, pentru că aveam o depășire de deficit asumat, și nici de alte lucruri.

Evident că avem o discuție laborioasă cu Comisia, dar avem și un Plan de Redresare și Reziliență, pe care îl avem în implementare. Sunt reforme care sunt cuprinse acolo.

„România, de 30 de ani trăiește din taxarea indirectă”

Apropo de aceste sfaturi, să creștem taxele. În PNRR există o serie de ținte și jaloane cu privire la „spending reviews”, așa se numesc, evaluări făcute de Consiliul Fiscal, care să fie baza bugetelor acestei țări. Haideți să facem acele „spending reviews”. Adică să ne asumăm să fim parte a soluției, și nu doar observatori de pe margine și sfătuitori.

PNRR prevede lucrul acesta – o implicare decisivă a Consiliului Fiscal. Nu numai în România, în toate țările din Europa, rolul Consiliului Fiscal trebuie să crească, și trebuie să înțelegem că toți suntem parte a soluției.

TVA-ul este o taxă pentru toată lumea, și este un impozit indirect. Orice carte și paradigmă de fiscalitate spune că o țară trăiește din impozite directe. Impozitele indirecte nu sunt hrana unui stat normal la cap.

România, de 30 de ani trăiește din taxarea indirectă. Că este vorba de TVA, că este vorba de contribuții, că este vorba de accize. Uitați-vă la structura veniturilor bugetare. Noi încasăm foarte puțin din impozitul pe venit și impozitul pe profit, sau din impozitul pe capital, dar facem impozitare indirectă. Hrănim în continuare această paradigmă fiscală care este atipică pentru orice gândire economică, din perspectiva unei filozofii fiscale? Eu cred că nu.

„Dacă tu crești TVA-ul ai inflație, automat pui încă o taxă”

Vreți recesiune? Atunci luați rețeta celor care sfătuiesc să crească TVA-ul. Dar să vină ei să crească TVA-ul în ce țară vor ei, nu în România.

TVA-ul când a crescut în România, a intrat țara în criză. 2010, nu că era criza bancară, am adâncit-o, am băgat-o în gard. Domnul Băsescu și domnul Boc au crescut TVA-ul, au făcut acea austeritate. Dar nu au făcut austeritate tăind cheltuieli, făceau telegondole. Au crescut taxarea, au scăzut doar salariile la bugetari și au impozitat pensiile, dar au crescut TVA-ul. Ce efect a fost? A crescut contracția economică, țara a intrat într-o criză și mai adâncă. Țara a ieșit din criza din 2010, cu aceste măsuri, în 2015 abia. Nu în 2012.

Dacă tu crești TVA-ul ai inflație, automat pui încă o taxă, deci faci taxă și taxă. Taxa primară care ar fi TVA-ul, plus inflația care se creează, și ai recesiune. Nu facem așa ceva!

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Vincent Cassel va deveni tată din nou. Iubita lui, care e mai tânără decât el cu 30 de ani, e însărcinată...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
De ce sunt atât de nocive alimentele ultraprocesate. Oamenii de știință: „Cresc riscurile de a dezvolta...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
3 milioane de vizualizări în 6 ore. Sofia Vergara, într-o rochie corset decoltată și mulată, în timp ce...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu