„Klaus Iohannis a înţeles un lucru esenţial în ceea ce privește comportamentul unui preşedinte, lucru pe care predecesorul său l-a înţeles poate cel mai putin, și anume că preşedintele reprezintă în primul rând o rezervă de încredere a statului şi a naţiunii. Un preşedinte nu trebuie să se amestece în tot felul de încăierări politice, nu trebuie una-două să-și facă auzit cuvântul”, a spus jurnalistul.
În opinia sa, Traian Băsescu „încearcă să pară un soi de al doilea preşedinte al României, dacă nu chiar primul. Dă sfaturi, trasează directive, are viziuni. Iohannis i-a răspuns extrem de corect, de logic şi de sec. Problemele politice ale unor candidaţi, cum e Teodorovici (noul ministru de Finanțe, n.r), e răspunzător pentru ele premierul, nu preşedintele. Preşedintele trebuie să aibă alte criterii în ceea ce privește aprobarea numirii unui ministru. Ponta va răspunde pentru Teodorovici și pentru ce a făcut acesta în Parlament”.
El a amintit că actualul președinte, „în ultima zi dinainte de alegeri, în campanie, a mizat pe această stopare a obstrucționării justiției prin Parlament și a dorit să obțină din partea Parlamentului colaborare pentru încheierea acestei perioade ruşinoase din istoria României, în care Parlamentul s-a substituit justiției”.
În opinia jurnalistului, Klaus Iohannis ar trebui să „someze” Parlamentul și partidele să facă un calendar, într-un timp rezonabil, pentru schimbarea Constituției.
„Câtă răbdare să avem? Dacă s-ar accelera și mai tare acest proces de chiuretare a furunculelor multe și cu rădăcini foarte adânci în corpul social românesc, vă daţi seama ce țipete ar fi, ce urlete, ce proteste! Are dreptate domnul Iohannis, lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar fără a da vreun pas înapoi și fără a bate pasul pe loc”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.