„Ceea ce vedem e o ecuaţie manipulatorie, propagandistică de ambele părţi. Traian Băsescu mizează pe un punct sensibil din inconştentul clar colectiv, de natură mai degrabă de dreapta. E vorba de cetăţeni din mediul urban, care au legătură cu circuitul banilor, cu mecanismele comerciale şi pentru care măsura de creştere a preţului benzinei are o anumită semnificaţie. De partea cealaltă sunt cetățenii mai putin conștienți de asta, cei care sunt sensibili la creşterea salariului si a pensiei. Categoria extremă sunt cei care spun: ce-mi pasă că va creşte preţul benzinei, eu nu am mașină”, a spus Cristian Tudor Popescu la „Jurnalul de Seară”.
În opinia jurnalistului, Victor Ponta iese în câștig din intervenția președintelui din această seară.
„Aşa cum s-a grăbit s-o facă si o va mai face, va spune: eu vreau să vă măresc salariile, să fie totul bine și românul sa prospere, dar nu pot din cauza lui Băsescu. Nu ne lasă cu Fondul, cu bugetul (...) Îl va acuza constant pe Traian Băsescu pe plan intern și asta e mană cerească în a acoperi precarităţile actului de guvernare”, a spus el.
Cristian Tudor Popescu a mai spus că Traian Băsescu are un „deficit de imagine pe care el însuși l-a constatat și l-a exprimat public. (...) Și-a asumat această postură de moșier, de latifundiar pe banii statului, pentru că asta e imaginea care se duce în conştientul colectiv”.
Jurnalistul face o comparație între Traian Băsescu și fostul premier Adrian Năstase care, după ce a pierdur alegerile prezidențiale în 2004 „s-a dus să măcelărească mistreţii la Balc”.
„Aşa şi Traian Băsescu: Nu mă mai interesează ce crede poporul, pot să par şi moşier pe banii statului. Băsescu joacă tot acest joc pentru plăcerea sa personală, organică. Altceva nu ştie să facă, asta îi place. Pentru că nu câștigă din acest mod de a interveni și de a-l bloca pe Victor Ponta. Dimpotrivă, câştigă Ponta, care are justificări şi scuze pentru greşelile pe care le face”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
Președintele Traian Băsescu a anunțat în această seară că nu va aproba memorandumul trimis de Guvern referitor la rezultatul negocierilor cu FMI, UE și Banca Mondială. El a motivat acest gest prin existența prevederii de a crește acciza la carburant, măsură de natură să frâneze creșterea economică, în opinia președintelui.
Replica premierului Victor Ponta a fost o scurtă declarație: „Nu mai avem acord cu FMI”.
Victor Ponta a fost însă contrazis de ministrul Bugetului, Liviu Voinea, care a declarat la Digi24 că România are un acord cu FMI, dar nu are memorandum, și de un comunicat al Administrației Prezidențiale, semnat de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, potrivit căruia „acordul stand-by 2013 - 2015 este și rămâne valabil”, iar Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție cu Fondul.