„Am convingerea că omologul preşedintelui ICCJ din Olanda nu ar fi aşteptat ca preşedintele Senatului să-i ceară demisia pentru fapta sa, ci şi-ar fi dat demisia de onoare imediat ce instanţa de judecată competentă a decis definitiv şi irevocabil achitarea persoanei pârâte de preşedintele ICCJ, ceea ce a echivalat cu un denunţ calomnios împotriva unui simplu cetăţean”, se menţionează în scrisoarea deschisă, citată de Mediafax.
Călin Popescu Tăriceanu mai spune că poziţia sa publică nu a fost un atac la adresa justiţiei pentru că România mai are multe probleme de rezolvat pentru a fi cu adevărat un stat de drept. „Rezolvarea acestor probleme intră în competenţa Parlamentului, iar eu îmi folosesc toată influenţa şi prestigiul câştigat după Revoluţia din 1989 pentru ca România să fie un stat de drept, după modelul democraţiilor liberale din Europa”, arată el.
„Am fost foarte clar în discuţia mea cu preşedintele Senatului când i-am spus că, în opinia mea, într-un stat de drept este inadmisibil să ataci direct preşedintele curţii supreme. E ceva ce nu se face. Şi el a făcut acest lucru, iar eu i-am atras atenţia”, a spus Frans Timmermans.
Oficialul european a ținut să precizeze că CE nu critică statele membre, ci pe politicienii acestora. „Noi nu criticăm ţări, criticăm politicieni. Ştiţi, ţările înseamnă mult mai mult decât nişte politicieni. Din fericire”, a punctat Timmermans.