„Urmare a tragediei care s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, premierul a înțeles că cel mai potrivit gest este asumarea responsabilității la cel mai înalt nivel și a luat decizia să demisioneze, fapt de care am luat act astăzi împreună cu colegii mei, membri ai coaliției. Premierul ne-a informat în mod direct despre această decizie pe care a luat-o și care creează premisele pentru o resetare la nivelul Guvernului. Discuția pe care am avut-o cu colegii mei ne-a dus la constatarea că actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire. Există posibilitatea unei soluții politice care să guverneze România în conformitate cu mandatul pe care l-am primit de la cetățeni în anul 2012 și să ne ducem mandatul la bună îndeplinire”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE.
„Din această clipă, este rolul președintelui să declanșeze consultările cu partidele politice parlamentare, să constate dacă există o anumită majoritate care poate să degaje un prim ministru și – mai rapid, aș sugera - să încheiem această situație care este una de criză politică majoră”, a mai spus acesta.
„Am observat diversele poziționări ale partidelor politice. Nu sunt de părere că alegerile anticipate ar reprezenta o soluție pentru că ar însemna o perioadă de instabilitate și de nefuncționalitate, un blocaj la nivelul Guvernului. În aceste condiții, până la organizarea de anticipate, Guvernul nu poate să ia decizii majore, poate să ia numai deciziile curente”, a mai spus Tăriceanu.
”Suntem la finele anului, trebuie să luăm o serie de măsuri importante cum ar fi bugetul – pentru că numai pe baza bugetului putem asigura funcționarea instituțiilor statului, plata obligațiilor referitoare la salarii, pensii, finanțarea proiectelor. Alegerile anticipate ar duce, pentru o certă perioadă de timp lungă, la o paralizie a instituțiilor statului, cu toate riscurile care decurg de aici. Trebuie să avem în vedere și situația din Moldova. Care este tot de instabilitate politică. Nu cred că România – un pilon de stabilitate politică în regiune - poate să-și permită să creeze îngrijorări suplimentare față de problemele pe care le traversează Uniunea Europeană. Propunerea noastră este de a nu merge pe o astfel de soluție. Atâta vreme cât în Parlament există o majoritate, să încercăm să ieșim din această situație printr-o soluție politică negociată și mediată inclusiv prin rolul președintelui. (...) Premierul poate să facă o astfel de propunere (de premier interimar, n.r.). Președintele este cel care desemnează un prim ministru interimar. Este important ca premierul interimar să aibă și un sprijin politic”, a mai spus președintele Senatului.
„Teoretic se poate orice variantă. Fie un premier din partea PSD, fie un premier din partea Coaliției”, a mai spus politicianul.