„Parlamentarii pot fi anchetati, parlamentarii însă nu sunt funcționari publici, cred că ăsta e un lucru evident pentru toată lumea și faptul că până acum erau asimilați funcționarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se găsește nicăieri în lumea democratică și care, din fericire, prin această modificare, a fost schimbat, deci este foarte corectă”, a comentat Crin Antonescu, președintele Senatului.
El a subliniat că această modificare nu înseamnă implicit că parlamentarii au obținut astfel o „superimunitate”.
Președintele Senatului a confirmat că parlamentarii vor purea fi anchetați pentru conflict de interese, dar nu și pentru abuz în serviciu.
„Abuzul în serviciu, nu. Nu putem să imaginăm ce abuz în serviciu poate să facă un parlamentar. Ah, se poate întâmpla, Doamne ferește, ca un parlamentar să se facă vinovat sau să fie acuzat de fapte de corupție – luare și dare de mită, trafic de influență – de acord, se poate, nu-i de dorit, dar se poate întâmpla. Se pot întâmpla o serie de alte fapt, dar abuz în serviciu? Cum poate face un parlamentar un abuz în serviciu?”, a spus Crin Antonescu.
Liderul PNL a confirmat că era la curent cu intenția de promovare a acestei modificări legislative și nu vede nici acum niciun fel de problemă.
„Problabil că vom avea din nou discuții propagandistice cum scoatem noi parlamentarii în afara legii, nicidecum”, a conchis Antonescu.
Camera Deputaţilor a aprobat azi o modificare legislativă importantă: prin modificarea unor articole din Codul penal, parlamentarii s-au scos din categoria funcţionarilor publici. Au redus, prin aceeşi decizie din plen, şi pedeapsa pentru conflictul de interese de la cinci la trei ani.