Marius Budăi a precizat, referitor la cele trei proiecte de lege privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc care vor fi respinse în plenul de joi al Camerei Deputaţilor că îşi exprimă speranţa că „niciun grup politic nu va încearca să facă un nou scandal pentru a întreţine subiectul, cu scopul de a-l specula electoral”.
„Tot timpul m-am opus oricărei forme de separare a cetăţenilor români pe criterii etnice! În calitate de preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor am votat astăzi împotriva a trei proiecte legislative, prin care doi parlamentari afiliaţi UDMR propuneau un soi de autonomie administrativă şi culturală a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Într-un fel sau altul, toate cele trei iniţiative, promovează segregarea etnică a cetăţenilor români, ceea ce este absolut inacceptabil. România este stat unitar şi indivizibil şi aşa va rămâne pentru totdeauna!”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.
El şi-a exprimat speranţa că, la votul de joi din plenul Camerei Deputaţilor, niciun grup politic nu va încerca să facă scandal, în vederea întreţinerii acestui subiect pe care să îl speculeze electoral.
„Mâine joi - n.r.), cele trei iniţiative vor intra în plen cu propunere de respingere, iar după votul final vom închide definitiv acest subiect al separării etnice, care a fost depăşit demult în Uniunea Europeană. Pentru a respinge astfel de legi trebuie să le supui dezbaterii, iar apoi să votezi împotriva lor. Îmi exprim speranţa că niciun grup politic nu va încearca să facă un nou scandal pentru a întreţine subiectul, cu scopul de a-l specula electoral”, a completat fostul ministru al Muncii.
„Consider că democraţia se exercită prin vot, nu prin scandal”, a continuat Budăi.
„Îi invit deci pe toţi colegii parlamentari ca mâine să se abţină de la urlete şi ţipete şi să voteze civilizat împotriva acestor legi, aşa cum va face şi PSD”, a conchis social-democratul.
Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte, joi, în format hibrid, pentru respingerea a trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, depuse la finalul sesiunii parlamentare.
Decizia conducerii Parlamentului de a convoca şedinţa de plen vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, săptămâna trecută, că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri cu privire la „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ” şi a subliniat că „astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.
Editor : Liviu Cojan