Bruxelles-ul ne cere piața liberă pe energie. Guvernul Ciolacu anunță însă categoric că vrea protecția consumatorilor finali

Data actualizării: Data publicării:
ANKARA - TURCIA - VIZITA PM - CONFERINTA - 21 MAI 2024 Articol susținut de PSD
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în nenumărate rânduri, faptul că România va reveni la piața liberă pe energie etapizat, pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici. La Palatul Victoria se lucrează deja la o schemă de renunțare la prețurile plafonate la energie electrică și gaze. Cu toate astea, Comisia Europeană a trimis o scrisoare prin care cere liberalizarea pieței angros. O discuție pe tema asta va avea loc la nivel european pe 15 octombrie.

„Cerinţa Comisiei se referă exclusiv la piaţa angro, fără a exista o cerere concretă privind modul de plafonare a preţului la consumatorul final. Poate să existe o piaţă angro liberă (aşa cum cere Comisia) şi un preţ plafonat la consumatorul final cu actuala legislaţie din România. Că o astfel de schemă nu este în favoarea românului sărac este o altă temă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Guvernul impune discuții la nivelul UE

Guvernul Ciolacu a cerut Comisiei Europene o discuție în cadrul Consiliului de miniștri de la Luxemburg, din 15 octombrie, cu privire la o piață energetică în contextul în care există diferențe mari de preț la energie în interiorul Uniunii Europene.

„De exemplu, în 11 iulie, România plătește 190 euro, Franța - 78, Spania - 86, Cehia - 100, Austria, foarte interesant, 75, ș.a.m.d. România - 190. Ungaria, aici era campioană, cu ghilimele de rigoare, cu 264 euro. Iată, în data de 2 septembrie suntem, după cum vedeți, într-o regiune roșie. Asta înseamnă că sunt prețurile cele mai mari din această uniune energetică, 234 euro - România, cuplată cu Bulgaria, preț foarte similar, cu Grecia, cu Ungaria. Ce vedem aici? 104 în Franța, 116 - Peninsula Iberică, Germania - 115”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ciolacu insistă cu protejarea consumatorilor casnici

Premierul Marcel Ciolacu susține că dacă nu s-ar fi intervenit cu plafonarea prețurilor, la propunerea PSD, inflația ar fi ajuns la 25%.

„Vom fi pregătiți. (…) Până în martie vom avea reglementările necesare astfel încât să nu fie unul deloc de nesusținut. Mai mult sunt ferm convins că deja au început discuțiile cu Comisia pentru luna martie”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.

Măsura plafonării prețurilor la energie electrică și gaze va fi în vigoare până în primăvara anului viitor, iar Executivul condus de Marcel Ciolacu lucrează deja la o schemă de revenire la piața liberă, fără ca acest proces să afecteze consumatorii casnici, mai ales cei vulnerabili.

Plafonarea prețurilor la energie, măsura PSD

Măsură de limitare a prețurilor la energie și gaze a fost propusă de PSD drept o condiție a social-democraților pentru a intra la guvernare. Astfel România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze.

Aceste măsurile au fost implementate pentru a proteja consumatorii de fluctuațiile mari de prețuri cauzate de factori geopolitici și de variațiile sezoniere ale cererii și ofertei. Schema de plafonare propusa de PSD clasează Romania pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea tara cu cea mai accesibilă energie electrica în UE, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Anul acesta, Guvernul Ciolacu a decis menținerea măsurii plafonării prețurilor la energie și gaze pentru încă un an, adică până în primăvara anului 2025.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”