Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre interzicerea instalării aplicației Tik Tok pe dispozitivele funcționarilor statului. Ministrul spune că deocamdată acest lucru nu este interzis, dar că în acest sens „există o recomandare explicită”. „Cred că funcționarii care lucrează la stat ar trebui ca în cele 8 ore să stea să muncească pentru statul român, să facă ce sunt plătiți” a precizat Ivan.
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Una dintre cele mai mari rețele sociale din lume, și cea mai folosită în România - Tik Tok -, este o platformă unde se răspândesc în cantități industriale informații false. Macron a ajuns la o amenințare directă pentru Tok Tok, ca aceasta să elimine de pe platformă îndemnurile la violență publică. Tik Tok, în România, este un subiect de care puțini din arcul guvernamental îndrăznesc să se atingă. Există o recomandare din partea comisiilor de specialitate din SRI, ca această aplicație să fie interzisă pe device-urile publice, și vă întrebăm: Se ia în calcul interzicerea Tik Tok, sau credeți că s-ar impune interzicea Tik Tok pe device-urile de la stat, cel puțin?
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Sunt două aspecte aici. Dacă mă întrebați pe mine, cred că funcționarii care lucrează la stat ar trebui ca în cele 8 ore să stea să muncească pentru statul român, să facă ce sunt plătiți. Asta, în primul și în primul rând.
În al doilea rând, este o recomandare pe care am făcut-o și eu colegilor mei, să nu își instaleze pe dispozitive, din motive foarte clare, pentru că în momentul de față avem această recomandare a Consiliului pentru Securitate Cibernetică.
Oamenii pot să facă ce își doresc, pentru că trăim într-o societate liberă. Din punct de vedere al funcționarilor statului, al dispozitivelor de pe care, cei care reprezintă statul român lucrează, eu cred că este bine să nu-și instaleze această aplicație.
Rămâne la nivel de recomandare în momentul de față. E o recomandare explicită.