Boc, Berceanu, Videanu şi Flutur, audiaţi marţi la Comisia de anchetă privind prezidenţialele

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro

Foştii lideri PDL Emil Boc, Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Gheorghe Flutur vor fi audiaţi, marţi, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. În şedinţa de marţi membrii Comisiei trebuie să stabilească şi dacă vor cere un punct de vedere de la Parchet cu privire la refuzul lui Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu de a face declaraţii în timpul audierilor de săptămâna trecută, relatează News.ro.

 

Comisia de anchetă îşi va relua activitatea marţi, de la ora 10.00, când vor fi audiaţi fostul premier şi preşedinte PDL Emil Boc, precum şi foştii lideri PDL Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Gheorghe Flutur, implicaţi în campania electorală din 2009.

Miercuri vor fi audiaţi şi social-democraţii Dan Şova şi Dan Nica, cel din urmă fost ministru de Interne, care a plecat din funcţie cu puţin timp înainte de alegeri. Tot miercuri va fi audiat şi Dan Radu Ruşanu (PNL) şi vor fi continuate discuţiile cu fostul ministru Eugen Tomac.

Tot în şedinţa de marţi se va decide când va fi audiat la Comisie fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

Un alt punct de pe agendă se referă la posibila sesizare a Parchetului, după ce mai multe persoane chemate la audieri au refuzat să facă declaraţii, pe motiv că există un dosar pe rol în acest caz.

"A fost o zi mai interesantă în activitatea Comisiei (...) Am debutat cu scrisoarea domnului Gabriel Oprea în dimineaţa aceasta. Am făcut o consultare cu colegii din Comisie şi a rămas ca în cursul dimineţii de marţi să analizăm varianta în care vom solicita un punct de vedere de la Parchetul General. Evident că lucrul acesta se va referi şi la modul în care domnul Anghel Iordănescu s-a prezentat în faţa Comisiei. Până la urmă, speţele par să fie asemănătoare", a spus Mihai Fifor, la finalul şedinţei de miercuri.

Întrebat dacă i s-a părut că atitudinea celor trei a părut o sfidare, Fifor a comentat că unii membrii ai Comisiei au catalogat comportamentul lui Oprea, Onţanu şi Iordănescu în acest fel.

"A fost o reţinere, evident, în a face declaraţii în faţa Comisiei. Coincidenţă sau nu, cel puţin în cazul domnului general Oprea şi domnului general Iordănescu, (...) lucrurile seamănă izbitor de mult în abordarea vizavi de lucrările Comisiei", a mai spus Fifor.

Discuţiile privind sesizarea Parchetului cu un punct de vedere au apărut după ce Gabriel Oprea nu s-a prezentat la audieri, trimiţând o scrisoare prin care anunţa că are nevoie de acordul procurorilor pentru a da declaraţii, iar Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu au dat declaraţii vagi, refuzând să dea informaţii suplimentare despre întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, pe motiv că există o anchetă in rem în acest caz.

Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri