Emil Boc a susţinut că, dacă dorea să se ţină de cuvânt şi să îşi respecte angajamentul făcut românilor că va da dreptul autorităţilor locale ca ele să decidă sau nu indexarea cu 16% a nivelului taxelor şi impozitelor, Guvernul putea să emită o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, nu să ia decizia prin ordonanţă simplă în baza legii de abilitare.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, aflat pe site-ul Ministerului de Finanţe din 21 decembrie, prevede la articolul 1 că taxele locale se pot indexa o dată la trei ani, a adăugat Emil Boc.
„În loc să lase autorităţilor locale posibilitatea de a indexa taxele şi impozitele, el preferă să facă giumbuşlucuri şi să pună pe drumuri milioane de oameni, care nu ştiu ce taxe să plătească”, a spus fostul premier.
Acesta a explicat care este situaţia la Cluj, unde 4.900 de persoane au plătit deja taxele şi impozitele la nivelul celor din 2012.
Dacă în această săptămână nu apare ordonanţa de Guvern, cei 4.900 de clujeni vor fi înştiinţaţi săptămâna viitoare să plătească 16% în plus.
„Am suspendat plata taxelor pentru că Guvernul trebuie să se decidă dacă ne lasă sau nu să menţinem acelaşi nivel al taxelor locale”, a explicat Emil Boc.
Acesta l-a somatpe premierul Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxelor şi impozitele.
Problema taxelor locale a generat azi, o serie de dispute verbale între liderii politici.Ministrul Administraţiei şi Guvernul îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu pentru neadoptarea, în prima şedinţă de guvern, a unei noi reglementări privind taxele locale. Premierul Victor Ponta are propria explicaţie, iar Administraţia Prezidenţială cere tuturor decenţă.