Blocaj total în Opoziție. Nimeni nu vrea să intre la guvernare în locul PSD. Ce șanse (nu) are moțiunea de cenzură

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
iohannis rares bogdan orban miting pnl - ganea - 20190518122557_OGN_0529-01
Foto: Inquam Phots / Octav Ganea

La aproape o săptămână de la alegerile pierdute cu un scor dezastruos de PSD, șansele de reușită ale unei moțiuni de cenzură sunt mai mici decât atunci când Liviu Dragnea vota pentru demiterea propriilor premieri. Pe hârtie, cifrele arată că Guvernul Dăncilă are în continuare majoritatea necesară supraviețuirii, în contextul în care în rândurile Opoziției se înregistrează un blocaj total la negocieri, și, în mod real, nimeni nu vrea să intre la guvernare în acest moment.

Mai mult decât atât, nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier al unui nou Guvern este puternic contestată, Victor Ponta anunțând, joi, într-o declarație pentru Digi24.ro, că este exclus ca partidul lui să își dea voturile pentru învestirea unui guvern condus de Ludovic Orban, deși Pro România ar vota pentru demiterea Cabinetului Dăncilă. 

Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi din totalul numărului parlamentarilor. În acest moment, cifrele arată astfel:

PSD+ALDE au împreună 239 de voturi

PNL+USR au împreună 119 voturi

UDMR are 30 de voturi

PMP are 17 voturi

Pro România are 18 voturi

Neafiliați - 10 voturi

Minoritățile 17 voturi

Dacă s-ar uni toate voturile Opoziției și ale independenților, plus cele ale minorităților, s-ar aduna 211 deputați și senatori care nu ar putea să determine, singuri, demiterea Executivului PSD-ALDE. Ca să se ajungă la cele 233 de voturi minim necesare, ar fi nevoie de negocieri cu ALDE, pentru a-i convinge să părăsească guvernarea, și cu social-democrații controlați de baronii locali care cred că doar ieșirea de la guvernare a PSD ar salva partidul, printr-o reconstrucție liniștită în Opoziție. 

Aceste discuții însă nu sunt luate în calcul din cauza lipsei de coerență în relația dintre partidele de Opoziție, care s-a văzut cel mai clar miercuri, la negocierile pentru votul dat în plenul Camerei Deputaților pentru postul de președinte lăsat liber după plecarea lui Liviu Dragnea.

Cei de la USR s-au poziționat de la bun început în favoarea unei moțiuni de cenzură, dar au precizat că nu vor să intre într-un guvern cu PNL, pentru că doresc să câștige alegerile parlamentare ca să formeze singuri Cabinetul. Ar susține din Parlament însă, un guvern minoritar al PNL. 

PNL însă nu își dorește în mod real să intre la guvernare acum, deși declarațiile oficiale ale liderilor susțin exact contrariul. Neoficial, liberalii spun că, dacă USR nu dorește să deconteze ”greaua moștenire” a guvernării PSD, nici ei nu doresc să piardă puncte pe greșeli la guvernare până la alegerile de anul viitor, și atunci le este mai bine în Opoziție. Pe de altă parte, PNL nu poate porni negocieri cu celelalte partide de Opoziție pentru un guvern minoritar din cauză că Ludovic Orban este contestat de o parte din omologii săi, care nu doresc sub nicio formă să poarte discuții despre un viitor Executiv dacă Orban este oferta PNL pentru funcția de premier. 

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru Digi24.ro că, în mod categoric partidul său va vota moțiunea de cenzură, dar la fel de categoric, nu va vota un guvern Orban. 

”Suntem deschiși la discuții, dar cu Orban nici nu stăm de vorbă!”, a spus Ponta, explicând că Pro România este de acord și cu varianta unui guvern de uniune națională, și cu varianta de alegeri anticipate. Când vine vorba însă despre un guvern condus de Ludovic Orban, Ponta susține că președintele PNL ”intenționat se asigură că Pro România, ALDE și UDMR nu votează moțiunea, nu se face alt guvern și nu vine altcineva pe funcția de premier în locul lui, că pe el oricum nu îl pune Iohannis”

UDMR a anunțat joi, prin liderul grupului deputaților, Attila Korodi, că o moțiune de cenzură este oportună dar trebuie analizate toate detaliile. Întrebat dacă UDMR va susţine o eventuală moţiune de cenzură, Attila Korodi a răspuns: „Semnele sunt că din punctul nostru de vedere este oportună o astfel de abordare, numai că ceea ce aşteptăm de la celelalte partide de Opoziţie este o abordare serioasă, adică să existe clar o strategie pe fiecare pas care trebuie făcut în eventuala depunere a unei moţiuni de cenzură”. 

Surse din conducerea UDMR au explicat pentru Digi24.ro că parlamentarii maghiari condiționează votul la moțiunea de cenzură de ”un acord scris de susținere pentru un guvern PNL”. ”Noi susținem să intre PNL singur la guvernare”, au explicat sursele citate. 

Atacuri în loc de solidaritate

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri seara că un partid care depune o moţiune de cenzură trebuie să fie pregătit să îşi asume răspunderea guvernării. „Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare. Aici e problema, să îi opreşti pe ăştia să nu facă praf ţara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie”, consideră el.

„Evident că orice partid trebuie să îşi asume răspunderea guvernării dacă va fi posibil, dacă se creează un context în care se poate genera o majoritate parlamentară”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Întrebat de ce nu îşi asumă cei la USR guvernarea, el a afirmat că probabil este un calcul.

„Decizia noastră este foarte clară. În Biroul Executiv am hotărât că vom depune moţiunea de cenzură, începem negocierile, evident, în primă fază cu partenerii din opoziţie şi ulterior cu toate grupurile parlamentare, evident mai puţin PSD, şi cu toţi parlamentarii individual pe care putem să îi convingem să voteze moţiunea de cenzură. Iar în ceea ce priveşte asumarea răspunderii guvernării, păi un partid care depune o moţiune de cenzură în momentul în care vrea să dea jos un guvern trebuie să fie pregătit să îşi asume răspunderea guvernării. E un lucru elementar. De altfel, Partidul Naţional Liberal este al doilea partid ca reprezentare în Parlament, este partidul din opoziţie cel mai puternic, care are şi cei mai mulţi reprezentanţi şi oamenii care au expertiză pe toate domeniile, care ne-am afirmat în repetate rânduri soluţiile pe diferite domenii de activitate. Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare. Aici e problema să îi opreşti pe ăştia să nu facă praf ţara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie”, a adăugat el.

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat și el că partidul său nu va accepta să poarte negocieri cu UDMR, ALDE și Pro România pentru un alt guvern. Preşedintele USR a declarat marţi că nu se poate forma un „guvern funcţional” în condiţiile actualei configuraţii parlamentare. Dan Barna spune că alegerile anticipate ţin de „voinţă politică” şi că USR e dispus să-şi asume proiectul alegerilor anticipate.

Preşedintele USR a declarat că nu se poate constitui un guvern alături de UDMR sau ALDE, partide care au susţinut până acum PSD şi că singura soluţie pentru „a readuce legitimitatea” este cea a convocării de alegeri anticipate.
 
Nu există realist şi matur posibilitatea unui guvern funcţional cu această majoritate parlamentară. Această majoritate parlamentară e fix aceea care a dus România la marginea Europei. Nu se poate constitui un Guvern, din punctul nostru de vedere, din care să facem parte alături de partidele care l-au susţinut pe Liviu Dragnea până alaltăieri cu toate resursele, trup şi suflet în Comisia Iordache şi în plenul Parlamentului. Din acest motiv considerăm că alegerile anticipate sunt varianta corectă şi logică. Susţinem un Guvern non-PSD care poate să organizeze alegeri anticipate care să aibă în programul său obiectivele prioritare pentru USR: fără penali, primari în două tururi, 114 (ordonanţa 114 – n.r.) sau pensii speciale”, a spus Barna.
 
Moțiunea de cenzură poate fi depusă o singură dată de un partid într-o sesiune parlamentară. Dacă moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL va fi respinsă, Guvernul Dăncilă va rămâne în funcție până la toamnă. La 1 septembrie începe sesiunea parlamentară de toamnă, care se va suprapune cu campania pentru alegerile prezidențiale. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...