Băsescu va susține în continuare grațierea abuzului în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
AUDIERE BASESCU PROCES GABI FIREA_AGERPRES

Fostul președinte Traian Băsescu, actual senator PMP, a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor jurişti în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice. În cele din urmă, Comisia juridică a Senatului a respins graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese, după protestele de aseară.

Consider că abuzul în serviciu este un instrument de ținere sub control a clasei politice și cred că trebuie să intre pe lista de grațiere. Din păcate, au fost prea puține voturi ca acest amendament să treacă, dar voi persevera pentru că noi avem o definiție greșită a abuzului în serviciu, care face ca orice om politic să fie în riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este în regulă. România are nevoie de o clasă politică nepresată de instituțiile de forță”, a spus Traian Băsescu, joi, după ce senatorii juriști să respingă amendamentul său prin care s-ar fi grațiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, dar și graţierea conflictului de interese, amendament propus de Șerban Nicolae.

Întrebat despre oamenii care au ieșit miercuri seară în Piața Victoriei să protesteze, fostul președinte a spus că „dacă au o delegație de zece oameni eu sunt gata să discut cu ei, să le explic de ce niște poziții de scoatere a oamenilor politici de sub controlul instituțiilor de forță e necesară”.

Mai departe, despre faptul că în cele două mandate de președinte a susținut lupta anticorupție, Traian Băsescu a spus: „Am făcut instituțiile capabile să lupte cu corupție, numai că aceste instituții au deviat”.

„Au ajuns să facă o vânătoare de oameni politici, spre exemplu din finanțarea campaniei electorale, utilizând Codul Penal când de fapt există legea 334/2006 republicată în 2010, care face din finanțările ilegale contravenție și obligația de a fi predați banii la bugetul de stat dar nicidecum un act penal. Ori, parchetele noastre - când vine vorba de achetarea finanțării campaniilor - au ca țintă omul politic finanțat și de aici dosare, când de fapt discutăm de contravenție”, a adăugat fostul președinte.

Anterior, astăzi, în Comisia Juridică, senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor jurişti în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.

Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti.

Fostul preşedinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie „interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.

„Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Gala_Excelentei_2024_castigatori
(P) Excelența în afaceri, premiată de Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Scena din „Gladiator 2”, tăiată la montaj. Denzel Washington: „Cred că nu erau încă pregătiţi pentru asta”
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului