La două săptămâni de la ceea ce părea a fi marea schimbare la față a PSD, fără Liviu Dragnea, baronii județeni care inițial își împărtiseră frățește funcțiile în partid, au scos cuțitele pe masă și au redeschis războiul pentru putere. Joi seara, într-un schimb de mesaje neprotocolare și vineri în ședința Comitetului Executiv al PSD, și-au aruncat cuvinte grele și și-au adus acuzații reciproce.
Ce au de împărțit baronii PSD? În primul rând funcțiile din Biroul Permanent - cele de vicepreședinte, președinte executiv, secretar general, și mai ales președinția partidului. În al doilea rând, influența personală asupra Vioricăi Dăncilă, pentru că cine se așează în spatele ei, conduce și Guvernul.
În acest moment, în spatele Vioricăi Dăncilă stă Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea și șef al Uniunii președinților de consilii județene. Tabăra Dăncilă-Oprișan a vrut ca organizarea Congresului și alegerile pentru noua conducere a partidului să aibă loc cât mai repede, astfel încât Viorica Dăncilă, din poziția de premier, să candideze și să câștige fără complicații, iar baronii care o susțin să obțină celelalte funcții. Tabăra cealaltă, grupată în jurul lui Paul Stănescu și al Gabrielei Firea, dorea ca Congresul de alegeri pentru funcțiile de conducere să aibă loc după alegerile prezidențiale, pentru ei fiind mai dificil să se organizeze în acest moment pentru o victorie în partid.
În ședința CEX al PSD de vineri, Marian Oprișan a deschis ostilitățile acuzând-o pe Gabriela Firea că are ambiții personale legate de șefia partidului și de candidatura la alegerile prezidențiale. L-a acuzat pe Paul Stănescu că ”îi vinde PSD-ul lui Ponta”, și pe Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților că este prieten cu Mihai Tudose, actualmente lider al Pro România. Suspiciunea lui Oprișan ar fi că la moțiunea de cenzură social-democrații aflați în relații de prieteni cu Victor Ponta ar putea să voteze pentru demiterea Vioricăi Dăncilă și apoi s-ar instala un Guvern condus de un membru al Pro România.
La rândul lor, disidenții îl acuză pe Oprișan că o controlează pe Viorica Dăncilă și că scopul său este să obțină puterea absolută în partid în folos personal. ”El face totul, o manipulează, conduce singur partidul, acum face și programul politic, e și ideolog”, au declarat pentru Digi24.ro surse din CEX al PSD, referindu-se la faptul că a fost însărcinat în ședința de vineri să redacteze programul politic al partidului pe care să îl prezinte la Congresul din 29 iunie.
La vot în CEX a câștigat categoric Viorica Dăncilă, doar 4 voturi împotrivă și 4 abțineri fiind exprimate împotriva organizării rapide a Congresului, în 29 iunie. Paul Stănescu își dăduse deja demisia din funcția de președinte executiv, supărat pentru faptul că, joi, Viorica Dăncilă îi transmisese ferm că trebuie să accepte urgența Congresului.
„Eu vedeam o altă desfășurare a parcursului alegerilor din partid, așa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului și alegerea candidatului PSD pentru funcția prezidențială, apoi să organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiții de liniște. Ne-am precipitat puțin”, a declarat Paul Stănescu, după ședința CEX.
După ședința de azi a CEX, toate posibilitățile sunt deschise, susțin surse din conducerea partidului. Inclusiv adoptarea moțiunii de cenzură, demiterea Guvernului Dăncilă, reluarea discuțiilor în partid despre ieșirea de la guvernare sau rămânerea la guvernare într-o formulă de largă coaliție, și chiar și ruperea partidului. Singura variantă care nu pare acceptabilă pentru nimeni este coabitarea disidenților cu Marian Oprișan.
Asta mai ales în condițiile în care se suspectează că data Congresului a fost aleasă special pentru a coincide cu internarea Gabrielei Firea în spital, având în vedere că se știa în partid despre problemele sale de sănătate și că în luna iunie avea programată o intervenție chirurgicală. Gabriela Firea este privită de tabăra Dăncilă ca principalul competitor pentru șefia PSD și pentru poziția de candidat la alegerile prezidențiale.