Din 2012 şi până acum, toţi cei 68 de parlamentari ai PPDD au migrat către alte formaţiuni politice. Iar partidul mai numără doar câţiva aleşi locali. Cu toate acestea, în luna noiembrie, PPDD a primit de la stat o subvenţie care trece de 100.000 de lei.
Rămas fără parlamentari şi aleşi locali, Partidul Poporului Dan Diaconescu a anunţat că va fuziona cu UNPR. O decizie criticată inclusiv de cei ajunşi în Parlament pe listele PPDD.
„UNPR-ul, prin fuziune, va fi beneficiarul întregii subvenţii pe care a avut-o PPDD, a treia subvenţie pe ţară. Un milion de lei pe an, care nu sunt bani puţini”, a spus Daniel Fenechiu, deputat ales din partea PPDD.
PNŢCD a câştigat în urmă cu trei ani două fotolii de parlamentar. Aleşii, însă, au renunţat la partidul de provenienţă. Totuşi, ţărăniştii au primit, în luna noiembrie, peste 2.000 de lei, subvenţie de la stat. „Aceşti bani sunt nesemnificativi pentru funcţionarea unui partid politic. Sunt bani care se duc mai ales pe chiriile sediilor din teritoriu”, a spus Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD.
Subvenţia lunară la care au dreptul partidele se calculează în funcţie de posturile de parlamentari şi aleşi locali obţinute la alegeri. Banii sunt viraţi automat în contul formaţiunilor, pe parcursul celor patru ani, cât durează mandatele.
„Avem o combinaţie de legislaţie cu logică bătută cap în cap. Cumva imoral, pentru că se ajunge în situaţia ca un partid politic care nu mai este reprezentat în Parlamentul României totuşi să încaseze periodic subvenţia la care teoretic are dreptul”, este de părere Codru Vrabie, analist politic.
Legislaţia electorală s-a modificat anul acesta, însă parlamentarii au lăsat aproape intacte condiţiile pentru acordarea subvenţiilor pentru partide.