„Valeriu Zgonea „spune că a fost informat înainte de vot de poziția grupului PNL și a existat o libertate în acest sens. Nu a fost o decizie USL privind votul. La nivelul discuțiilor s-a constatat că e un demers inutil, trebuie menționat că votul nu are o consecință juridică, a fost un vot politic, demersul nu poate fi împiedicat prin votul Parlamentului. Poziția PNL privind subiectul e una veche, am rămas consecvenți. Nici în interiorul grupului PSD nu a existat un vot unanim într-o anumită direcție”, a declarat Mihai Voicu, deputat PNL, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, pe tema situației de astăzi din Parlament.
„Poziția noastră politică e că este un demers inutil, suntem în proces de revizuire a Constituției, va exista dezbatere în plen, în ultimă instanță decizia privind revizuirea va fi exprimată prin referendum. Cu această ocazie cetățenii se pot pronunța nu numai pe cele două subiecte, ci pe întreaga construcție constituțională”, a subliniat el.
„Nu era vorba să votăm un Parlament unicameral, ci era vorba despre evaluarea utilității referendumului. Era o atitudine referitoare la o inițiativă a președintelui, de aceea atitudinile au fost personalizate. PSD a avut un anumit vot, PNL un alt vot. Totul se referea la ce mai vrea președintele. Partidele sunt aliniate, votul diferit arată cum privesc ei o inițiativă a președintelui”, a declarat Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.
„Nici UDMR nu a contribuit prin vot negativ, ci prin abținere. Suntem consecvenți crezului că țara are nevoie de un sistem bicameral, dar am intrepretat votul de azi ca o exprimare față de inițiativa președintelui. Nu îl putem opri să înceapă procedura pentru organizarea unui referendum. Spunem nu pentru temă, dar am exprimat o poziție de abținere. Președintele trebuie să își facă treaba, dacă așa dorește. În 2009 tot așa a fost, UDMR a fost împotrivă. Un Parlament simplificat seamănă cu o democrație în care Executivul e mai important decât Parlamentul”, a explicat Attila Korodi, deputat UDMR, fost ministru al mediului.
„Votul de azi adâncește o confuzie în legătură cu referendumul de introducere a cifrei de 300 parlamentari. Cu fiecare nou referendum, o parte din energia fiecărei zone politice scade. Nu mi se pare că există în societate nivelul suficient de atenție pe subiect, cred că se va alege praful de modificarea Constituției. Cu fiecare zi, cu votul de azi, se adâncește confuzia, îi pierzi pe oameni. Ei au probleme sociale, nu s-a întâmplat nicio schimbare”, consideră Valeriu Turcan, consultant politic.
„Un președinte nu poate abandona însă această temă, a propus-o populației, e una de reformă politică. În această vară nu există nivelul de atenție necesar temei reformei politice”, a subliniat el.
„Mai degrabă e un demers politic decât o chestiune practică, există alte priorități. Dincolo de subiectele mari, economice, sunt alte priorități chiar pe subiectul revizuirii Constituției. Trebuie definit foarte clar procesul de regionalizare, ce va duce la atragerea mai multor fonduri europene. Nu cunosc o situație în care numărul de parlamentari să fie trecut în Constituție”, a declarat Mihai Voicu.
Citiți și Parlamentarii PSD, „surprinși” de votul PNL la referendum