Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se opune sancționării Ungariei de către Comisia Europeană și acuză executivul european că are o ideologie unică, de esență neo-marxistă, folosind un dublu standard atunci când condiționează aprobarea PNRR de reforme ale sistemului judiciar în această țară. AUR îl atacă și pe Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europa, pentru că a cerut Bruxelles-ului să aloce fonduri în mod diferențiat.
„Comisia Europeană aplică un dublu standard și amenință că va folosi contra Ungariei un mecanism prin care îi va suspenda la toamnă fondurile europene, pentru că nu se conformează ideologiei unice, de esență neo-marxistă, a diriguitorilor Uniunii. Alianța pentru Unirea Românilor consideră că această condiționare a aprobării Planurilor de Redresare și Reziliență, precum și a fondurilor europene, de asumare a ideologiei corectitudinii politice, este inacceptabilă și se află în contradicție cu tratatele europene existente”, declară AUR într-un comunicat.
Comisia Europeană nu va aproba planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei atât timp cât această ţară nu implementează reforme judiciare şi nu garantează investigarea cazurilor de corupţie, a declarat, într-un interviu publicat marţi, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. Mai mult, raportul Comisiei Europene privind statul de drept arată că independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria. Disputele Budapestei cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi anti-LGBT.
„Națiunile europene se confruntă cu un nedorit și inegal război politic și cultural între două viziuni diferite asupra Europei. Într-o parte se află câteva națiuni demne, care au curajul să vorbească despre onoare și tradiție creștină, în plină Europă secularizată, iar în partea cealaltă avem de-a face cu o grupare ideologică intolerantă, ce a acaparat instituțiile generosului proiect care a fost Europa în viziunea părinților ei fondatori”, comentează AUR în comunicatul său.
Citiți și: Un deputat UDMR va depune în Parlament un proiect de lege împotriva comunității LGBTQ, similar cu cel din Ungaria
Dacian Cioloș, acuzat că face distincție între cetățenii europeni
Planul de Redresare și Reziliență al Ungariei a dat naștere unui scandal la Bruxelles, după ce europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor europene. Liderul grupului Renew, Dacian Cioloș, i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 29 iunie, o scrisoare în care îi solicita să nu aprobe planul de redresare al guvernului lui Viktor Orbán până când nu va fi adoptat un sistem eficient antifraudă în Ungaria. El a explicat ulterior pe Twitter că „în prezent nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși - și nu la apropiații lui (Viktor) Orban”.
„Cerând Comisiei Europene să aloce fonduri în mod diferențiat doar „maghiarilor cinstiți și de bună credință", Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, face o distincție inadmisibilă între cetățenii europeni, în funcție de acceptarea sau nu a „corectitudinii politice”. Accesul diferențiat la fondurile europene, pe criterii ideologice, este imoral, incorect și contravine principiilor de funcționare a Uniunii. Este, implicit, un mecanism de penalizare a cetățenilor care au ales în mod democratic, la urne, un guvern cu alte valori și priorități politice diferite decât cele asumate de domul Cioloș”, acuză AUR.
„AUR susține poziția exprimată de co-președinții Grupului ECR (grupul Conservatorilor și Reformiștilor din PE -n.r.), Ryszard Legutko și Raffaele Fitto, care acuză Comisia Europeană de folosirea unor duble standarde față de națiunile membre ale Uniunii: pe cele obediente le recompensează, în timp ce pe cele care o au altă viziune cu privire la viitorul Europei, care pledează pentru subsidiaritate și respectarea Tratatelor, dar și pentru familie și valori creștine, le penalizează sub false pretexte. Acest tip de șantaj riscă să adâncească clivajele valorice care divid o Europă fragilă, să submineze coeziunea deja precară a Uniunii, mai ales după Brexit”, susține AUR.
AUR precizează că se poziționează de partea celor care doresc păstrarea diversității culturale și naționale a Europei și care se opun proiectului unei „Europe imperiale, care impune prin constrângere o singură viziune despre om și societate”.
AUR susține că este pentru o Europă a națiunilor, pentru respectarea tratatelor existente și împotriva tratamentului discriminatoriu pe criterii ideologice a statelor membre și a cetățenilor.
Editor : Luana Pavaluca