Armand Goşu: Republica Moldova dă semne că nu prea mai are nevoie de sprijinul României. Nu mai suntem bine văzuţi acolo

Data publicării:
1003 20armandgosu-54082

Trădare, corupţie, atac la adresa întregii ţări.” Liderii politici din Republica Moldova s-au întrecut în acuzaţii pe marginea votului asupra moţiunii de cenzură depuse de comunişti, act care a înlăturat Guvernul. De la Bucureşti, se reclamă că votarea moţiunii de cenzură a fost orchestrată de forţe antieuropene şi reprezintă o orientare către Moscova.

Invitat în studioul Jurnalului Extern Digi24, istoricul Armand Goşu trasează cauzele care au stat la baza unei noi crize politice ce seamănă, pe alocuri, cu situaţia toridă a verii 2012 la Bucureşti. Un guvern demis, ameninţări cu destituirea la adresa preşedintelui, dosare de corupţie cu dedicaţie şi stenograme aruncate în presă. În acest peisaj, prietenia dintre cele două state cu aceeaşi limbă maternă se estompează, iar un motiv în plus ar fi daunele pe care asocierea ar aduce-o Chişinăului în propriul proces său de integrare europeană.

Corupţia, stenogramele, antipatiile personale. Pretextul moţiunii

Armand Goşu:Comuniştii au depus moţiunea de cenzură pe fondul unui scandal de corupţie. Acesta, consolidat de distribuirea către presă a unor înregistrări făcute de CNA - Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău -, viza miniştri din cabinetul condus de Vlad Filat, pe Filat personal sau persoane apropiate lui.

E un fel de anticorupţie cu dedicaţie acolo şi aceasta a fost rezultatul intervenţiei lui Filat din 13 februarie, când a anunţat că Partidul Liberal Democrat se retrage din Alianţa pentru Integrare Europeană 2 şi solicită o renegociere a acordurilor iniţiale de constituire a alianţei, încheiate în decembrie 2010, prin care atribuţiile premierului să rămână neştirbite, ca să poată implementa reformele de care are nevoie Republica Moldova.

Deci e o bătălie mare, personalităţi puternice, din păcate ţară mică, resurse puţine.

Ce a dus la căderea guvernului de la Chişinău. „Două săbii care nu încap în aceeaşi teacă”: Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc

Armand Goşu: Analiza faptelor spune că avem de a face cu personalităţi puternice, două săbii care nu încap în aceeaşi teacă. Este vorba de Vladimir Plahotniuc (Partidul Democrat), fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, şi Filat. Între aceşti doi oameni foarte puternici, foarte bogaţi, care dispun de resurse şi reţele mari şi solide, a izbucnit un conflict (mai vechi) care şi-a găsit acum un sfârşit nefericit pentru Republica Moldova cu această criză politică care duce la ruperea coaliţiei într-un moment în care Moldova nu avea nevoie de aşa ceva.

Vladimir Plahotniuc, oligarh, proprietar de televiziuni, îşi controlează membrii de partid la voturi

Armand Goşu: Este un om foarte bogat, are cetăţenie română, a avut mai multe identităţi în România, diverse nume, la care spune că a renunţat. A fost vreme îndelungată „low-profile”, un fel de eminenţă cenuşie, om din umbră. A ieşit puternic pe scenă după 2009, ca principal finanţator al PD, iar din informaţiile pe care le am, nu finanţează doar PD, ci şi alte formaţiuni politice. Controlează câteva canale de televiziune importante la Chişinău, şi prin acestea face agenda publică în Republica Moldova.

E foarte orgolios. Spun unii că acest vot pentru suspendarea premierului în parlament provine din supărarea lui Plahotniuc că a pierdut postul de prim-vicepreşedinte al legislativului. Cert e că, în momentul în care s-a votat, se poate vedea cum se aşează lângă Dumitru Diacov, fostul preşedinte al PD, cel care ar fi singurul punct de rezistenţă în PD faţă de consolidarea puterii lui Plahotniuc în partid şi se uită cum votează. Deci controlează votul bătrânului Diacov. E un om fără scrupule, cu resurse, cu reţele care, iată, a câştigat.

Ce urmează? Este posibil un model la indigo după evenimentele verii 2012 la Bucureşti. Mai exact, „după ce pică Guvernul, destituim şi preşedintele”

Armand Goşu: În acest moment o să îl vedeţi doar pe Mihai Ghimpu (preşedintele Partidului Liberal) ieşind cu declaraţii, pentru că el se pare că din spate este manipulat de Plahotniuc şi de alţii. E mai pitoresc preşedintele PL-ului, Ghimpu. Ultimele atacuri au venit doar din partea lui, inclusiv împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe care l-a ameninţat cu destituirea, după modelul evenimentelor de anul trecut de la Bucureşti. Adică, după ce pică guvernul, destituim şi preşedintele.

Dosare de corupţie, înregistrări telefonice, stenograme pentru presă. „Un război între băieţi de cartier”

Armand Goşu: Vineri dimineaţă, Mihai Ghimpu a ieşit cu anunţul că Filat ar avea un dosar pentru corupţie, lucru care, din câte am controlat, nu e adevărat. E o plângere penală pe numele premierului Filat pentru un microbuz pe care l-a donat în timpul campaniei electorale unei familii cu 15 copii, dar de la o plângere făcută de un dealer de maşini (Lada SRL) până la dosar penal e distanţă mare.

Probabil în următoarea perioadă o să asistăm la tot felul de acuzaţii, care de care mai grave, mai urâte, tot felul de înregistrări telefonice scoase pentru presă... Va fi un război pe viaţă şi pe moarte în următoarele luni în Republica Moldova. Nu atât geopolitic, cât între nişte băieţi de cartier care au de împărţit resursele puţine ale unei ţări din păcate mici.

Cum va afecta instabilitatea politică de la Chişinău relaţiile cu Bucureştiul?„Românii nu mai sunt bine văzuţi acolo”

Armand Goşu: Din păcate, şi cei de la Bucureşti sunt destul de ocupaţi cu alte probleme. În ultimul an, Republica Moldova nu mi s-a mai părut a fi pe radarul Ministerului de Externe. Acum, nici Ministerul de Externe de astăzi nu mai poate să facă ce făcea până acum doi, trei ani - să se implice în promovarea Republicii Moldova la Bruxelles, să avanseze pe negocieri...

Cu siguranţă, Republica Moldova rămâne foarte importantă pentru România, dar repet: România astăzi nu mai e cea de acum un an-doi, care să aibă şi autoritate şi conexiuni. Uitaţi-vă în această perioadă: cine s-a deplasat la Chişinău? Românii nu mai sunt chemaţi acolo, nu mai sunt bine văzuţi acolo. Acel grup de prieteni din Uniunea Europeană, Republica Moldova - UE, înfiinţat de Teodor Baconschi (fostul ministru de Externe român) la începutul mandatului lui împreună cu Franţa. Aveau loc întâlniri, de două-trei ori pe an, la care veneau 10-11 miniştri din UE! Deci, solid.

De data asta, Republica Moldova dă semne că nu prea mai are nevoie de sprijinul României, de teamă ca nu cumva România mai degrabă să îi producă daune decât un suport consistent pentru aderare. În acest moment deja cred că alta e agenda Republicii Moldova, ea fiind dominată de această luptă pe viaţă şi pe moarte pe intern, între aceste două personalităţi foarte puternice.

Interesele Rusiei: „Treaba ruşilor o fac alţii la Chişinău”

Armand Goşu: Sigur că Rusia are şi ea interese acolo, dar nu coincid neapărat cu cele ale României sau ale Uniunii Europene. Dar cred că Rusia trebuie să consume prea puţine resurse ca să obţină rezultate majore. Treaba ruşilor o fac alţii la Chişinău.

Pe aceeaşi temă:

Evenimentele de pe scena politică de la Chişinău au provocat îngrijorare la Bucureşti. Într-un interviu acordat recent agenţiei de presă Associated Press, preşedintele României atrăgea atenţia că situaţia tensionată de pe scena politică pune în pericol semnarea Acordului de asociere şi creare a Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană: „Suntem la curent cu ceea ce se întâmplă la Chişinău şi sperăm foarte mult că partidele politice din Alianţa de guvernare vor ajunge la un compromis pentru că, în caz contrar, Republica Moldova are foarte mult de pierdut.”

Vlad Filat: Demiterea Guvernului este un act iresponsabil

Guvernul de la Chişinău a căzut. Vlad Filat îşi prezintă demisia pe 8 martie

Titus Corlăţean, după demiterea Cabinetului Filat: România susţine cursul pro-european al Republicii Moldova

Reglările dintre partidele moldoveneşti au dus la căderea Guvernului

Vlad Filat, susţinut de partidul său pentru un nou mandat de premier al Republicii Moldova

SUA: Republica Moldova trebuie să se concentreze pe reforme şi integrarea europeană

Ghimpu: Liberalii i-ar putea acorda un vot de neîncredere preşedintelui Nicolae Timofti

Vasile Ernu: Dacă PLDM va insista cu Filat, se va ajunge la alegeri anticipate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
BUCURESTI - ZIUA POLITIEI ROMANE - STANDURI EXPOZITIONALE - 25 M
Băiatul de opt ani, dispărut din fața unui centru de plasament din Craiova, a fost găsit
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului