Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki atrage atenția că ordonța de urgență privind grațierea, promovată de PSD, nu este benefică în niciun fel României. Avocatul Nicoleta Popescu a exemplificat că, în Italia, după grațiere, numărul infracțiunilor s-a triplat. De asemenea, de această ordonanță ar beneficia și criminalii, pedofilii, traficanții de persoane și de droguri și cei care au săvârșit crime împotriva umanității.
„Presiunea CEDO nu necesită urgență. Dacă vom avea hotărârea pilot împotriva României pe condițiile de deținere, așa cum e menționat în nota de fundamentare pe grașiere, se justifică că ar urma ca deținuții să fie eliberați și noi să le plătim despăgubiri. În niciun caz, fals! O hotărâre pilot împotriva Romaniei nu atrage niciuna din aceste sancțiuni”, a spus Nicoleta Popescu, avocat APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki), la Jurnalul de seară.
Ea adăugat că CEDO a atras atenția statului român încă din 2012 despre problemele sistemice. „În 2012-2016 nu a fost o urgență pentru statul român. Ne întrebăm de ce azi”, a precizat avocatul APADOR-CH.
Nicoleta Popescu afirmă că supraaglomerarea penitenciarelor reprezintă o situația nereală. „Cel mai aflomerat sistem penitenciar este de 148%, al Ungariei. Franța are supraalomerare de 113%, România de 103%. În nicun caz nu putem discuta despre urgență”, a punctat ea.
În ceea ce privește o hotărâre pilot a CEDO, Nicoleta Popescu a dat exemplul Italiei. „Statul a fost obligat să meargă în fața CEDO cu un pachet de măsuri. În el nu poate să se găsească doar grațierea. Au existat măsuri alternative: brățara electronică, măsuri complementare: expulzarea străinilor”, a mai spus avocatul.
„A veni cu o măsura de grațiere nu e soluția. S-a demonstrat că această soluție pe termen scurt nu produce efecte care să ducă la decongestonarea sistemului. În Italia s-a dovedit că recidiva a fost de 50%, a crescut de trei ori numărul infracțiunilor. În România, recidiva e de 75%. După o anumită perioadă, 75% se vor întoarce în penitenciar prin fapte noi penale”, a spus Nicoleta Popescu.
În ceea ce privește afirmația lui Liviu Dragnea, că România va fi amendată cu 80 de milioane de euro, avocatul APADOR-CH a spus că „oamenii trebuie să înțeleagă că România nu va suferi nicio amendă, nu vom plăti despăgubiri dacă nu-i vom elibera”.
Nicoleta Popescu a mai spus că ordonanța de urgență a grațierii a fost scrisă „într-un mod grăbit și neglijent, pentru că articolul 3 alineatul 4 nu pune în discuție niciun tip de infracțiune”.
„În momentul în care va intra în vigoare această ordonanță în forma prezentă în spatiul public, vor beneficia de această grațiere parțială toți cei care au săvârșit omoruri, violuri, toți cei care au comis fapte de genul trafic de persoane, pedofilie, trafic de droguri și, să nu uităm, crime împotriva umanității”, a atras atenția avocatul APADOR-CH.
„Oare politicienii s-au gândit să coreleze această infracțiune, crime împotriva umanității, cu o altă hotărâre CEDO prin care statul român a fost obligat să dechidă dosarele Mineriadei, Revoluției? Cred că nu. Această ordonanță ar închide acele dosare, iar acolo avem hotărâri CEDO de condamnare împotriva României”, a adăugat Nicoleta Popescu.
Cum apără Liviu Dragnea ordonanța grațierii:
„Știţi că de mulţi ani datele reale despre condițiile din penitenciare nu s-au ştiut. Sper că MJ să facă ca situația reală din penitenciare să fie cunoscută. Sunt oameni condamnaţi si execută pdepese, dar nu sunt condamnaţi la moarte sau condiții inumane. Amenda nu va veni mâine, dar dacă până probabil la vară România nu face un pachet de măsuri printre care și graţierea, de acestă amendă nu scăpăm.
S-a zis că e o lege dată pentru a ieşi corupţii din închisori - e o minciună. Nu ies afară hoţii, violatorii, tâlharii, cei cu fapte de corupţie, şantaj, violatorii.”