De-a lungul timpului, aleşii au găsit tot felul de subiecte de investigat: de la achiziţia unor terenuri în comuna Nana, până la aşa-zisele găuri din bugetul statului. Niciuna din cercetări, însă, nu a adus şi concluzii clare sau consecinţe. Cu toate astea, acum, la opt ani distanţă, majoritatea parlamentară nu renunţă la cercetarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Iar Opoziţia vine cu propriile propuneri.
PSD şi ALDE au cerut comisie de anchetă în Parlament după ce jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că Laura Codruţa Kovesi, la vremea respectivă Procuror General, George Maior, atunci director al SRI, dar şi adjunctul lui, Florian Coldea au avut o întâlnire acasă la Gabriel Oprea, în noaptea dinaintea turului II al prezidenţialelor din 2009. Însă planurile aleşilor au fost încurcate de Parchet, care a început o anchetă proprie.
„Luând act de trezirea bruscă, a Parchetului General după 8 ani de zile de la alegerile din 2009, copiind aproape prin copy paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei s-a decis să se retrimită la comisie pentru a se reformula obiectivele comisiei”, a explicat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Opoziţia cere alte investigaţii parlamentare.
„Să ne uităm şi la alegerile de Primăria Sectorului 1 din 2016 şi dacă vrem cu toţii să nu fim ipocriţi, să schimbăm legea, care spune că buletinele de vot se păstrează doar şase luni. Să le păstrăm zece ani”, a propus șeful USR, deputatul Nicușor Dan.
„Nici Victor Ponta nu va scăpa de o comisie parlamentară de anchetă. Pentru că trebuie să aflăm adevărul despre cum s-a ajuns la ştergerea datoriilor Rompetrol”, a spus deputatul PNL, Raluca Turcan.
Ultima anchetă facută de aleşi a vizat o presupusă gaură de 10 miliarde de lei în bugetul statului în 2016. După trei luni de analize şi audieri, raportul comisiei nu a fost mulţumitor pentru social-democraţi.
„Am cerut o suplimentare a temelor de analizat, de bun simţ. În primul raport s-a făcut referire că nu prea au fost respectate prevederile legale. Am cerut să ni se spună dacă aşa este. Important e ca o comisie parlamentară din Parlamentul României, câte vor fi de aici înainte, să aibă sens, adică să înceapă şi să aibă posibilitatea să aibă acces la toate informaţiile”, a spus șeful PSD.
Analiştii spun că de multe ori în spatele anchetelor parlamentare stau jocuri politice.
„Vor să facă cât mai mult scandal public şi mediatic, astfel încât scopurile lor politice să-şi poată eventual atinge ţinta. Scopuri politice, limpede imorale”, a explicat analistul politic Bogdan Lefter.
Parlamentul a analizat în ultimii ani şi achiziţia de către fiica fostului preşedinte Traian Băsescu a unui teren în judeţul Călăraşi, dar şi activitatea televiziunii publice ori contractele complexurilor Turceni şi Rovinari.