Analiză: Românii au atitudini predominant pro-occidentale, după mai mulți ani de narative antioccidentale
Data publicării:
Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD), din cadrul SNSPA, a realizat o evaluare comparativă a datelor din mai multe sondaje de opinie realizate din 2019 până în prezent. Concluziile arată că publicul român este dominat de atitudini pro-occidentale. Peste jumătate dintre români au încredere în Vest, în timp ce încrederea în Rusia s-a prăbușit după începerea războiului.
Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD), din cadrul SNSPA, a realizat o evaluare comparativă a datelor din mai multe sondaje de opinie realizate în trei momente diferite – înainte de pandemia de Covid-19 (2019), după doi ani de influență a pandemiei, a restricțiilor și a tuturor controverselor media (2021), respectiv, după începerea războiului din Ucraina (2022), arată un comunicat de presă.
„Ne-a interesat să vedem cum a evoluat încrederea în Vest (UE, NATO, SUA), respectiv în Est (Rusia). Mai mult, ne-a interesat să vedem structura publicului care are încredere în Vest, respectiv în Est, și să evaluăm care sunt parametrii care influențează această încredere.
Concluziile arată că publicul român este dominat de atitudini pro-occidentale, chiar și după mai mulți ani de narative antioccidentale, generate de efectele socio-economice ale pandemiei, de ascensiunea mesajelor populiste și de provocările asociate noilor crize. Peste jumătate dintre români au încredere în Vest, în timp ce încrederea în Rusia s-a prăbușit după începerea războiului.
Două treimi dintre români au încredere în NATO și UE, jumătate dintre ei au încredere în SUA.
Segmentul pro-american are în continuare o componentă mai pronunțată de public vârstnic. Și tinerii au mai multă încredere în UE, NATO, SUA comparativ cu media populației.
Printre predictorii încrederii în actori geopolitici vestici se numără educația superioară, atitudinile non-populiste și consumul ridicat de media. Persoanele active și pensionarii au încredere peste medie în Vest.
Grupul cu atitudini pro-ruse este în continuare mic, cu o reprezentare mai mare a tinerilor inactivi (tinerii fără loc de muncă sau educație superioară), a persoanelor cu atitudini populiste și a votanților partidelor populiste sau minorității maghiare”, arată sursa citată.
De asemenea, analiza transmite că votanții partidelor principale (PSD, PNL, USR) sunt majoritar pro-Vest, iar votanții AUR se situează mai aproape de atitudinile pro-rusești.
În ceea ce privește interesul publicului, măsurat prin căutările online: „interesul de căutare pentru Ucraina a început să scadă în ultimele luni, interesul pentru SUA l-a depășit pe cel pentru Rusia și de remarcat este creșterea în intensitate a interesului pentru China în luna iulie”, conform CPD.
Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) este o unitate de cercetare, analiză și evaluare a participării cetățenilor la procesul democratic, atât la nivel naţional, cât și european. Creat în cadrul SNSPA, CPD reunește experți în domenii precum știinţa politică, sociologie, științe administrative, comunicare, relaţii internaţionale sau studii europene și reprezintă o materializare a rolului și a statutului SNSPA de Școală de guvernare.