Exclusiv Analist politic: „Campania pentru generalul Ciucă nu pare că dă rezultate". Ce șanse sunt ca PNL să schimbe candidatul la președinție

Data actualizării: Data publicării:
ciuca
Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Profimedia

Analistul politic Bogdan Teodorescu a comentat joi, la emisiunea „Studio Politic” de la Digi24, afirmațiile fostului președinte PNL Crin Antonescu, care a criticat mai mulți actuali lideri ai partidului, inclusiv pe candidatul la prezidențiale Nicolae Ciucă. Teodorescu spune că declarațiile fostului președinte liberal trebuie privite în contextul scăderii PNL în sondaje. Teodorescu a adăugat că această campanie pornită de liberali pentru Ciucă „nu pare că are rezultate”, iar atacurile la care e supus președintele PNL privind cartea sa și panourile pe care au fost cheltuite două milioane de euro creează mai degrabă o imagine negativă a candidatului.

„În primul rând, trebuie să vedem declarațiile fostului președinte liberal Crin Antonescu în contextul evoluției PNL de la scorul foarte mare și foarte bun obținut la alegerile locale, mă refer la acel aproape 30%, un scor peste așteptări. Din acel moment, PNL a luat oarecum pe cont propriu ideea unei candidaturi la președinție, ceea ce este relativ normal, dar și-a stabilit o strategie pentru candidat, domnul Ciucă, aceea de a promova candidatura sub egida unei cărți pe care o lansează - și de aici panourile, sloganul care este cunoscut, ș.a.m.d.”, a declarat analistul politic Bogdan Teodorescu, întrebat dacă poate schimba PNL cu succes candidatul la prezidențiale, așa cum a spus Crin Antonescu, în condițiile în care americanii au făcut acest lucru cu Joe Biden.

Analistul politic a adăugat că Nicolae Ciucă nu are un scor bun, în prezent, la nivel de încredere și la cel al intenției de vot.

„La acest moment istoric, jumătatea lunii august, se poate constata, măcar din sondaje, că cifrele PNL au scăzut destul de tare de la acel scor foarte bun, iar scorul președintelui Ciucă, atât la nivelul încrederii, cât și la nivelul intenție de vot nu s-a corectat foarte tare. Deci acea campanie nu a capitalizat și nici nu a generat valuri de susținere sau măcar de omogenitate în jurul lui. Aceasta este prima constatare care se poate face. Crin Antonescu se referă la o stare de fapt pe care o cunoaștem cu toții”, a comentat Teodorescu.

Ciolacu se îndepărtează de Ciucă și Iohannis

El a mai spus că Marcel Ciolacu a făcut „un pas discret în lateral”, prin faptul că a asistat la slujba de Sfânta Maria, la Mănăstirea Văratec, și nu a participat la Ziua Marinei, la Constanța, împreună cu Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis. Teodorescu a explicat că gestul liderului PSD a fost o tentativă de extindere a sa către electoratul ortodox, în contextul în care acest electorat este revendicat de partide naționaliste, precum și o îndepărtare de șeful statului și președintele PNL, ambii „oameni care au niște deficiențe de imagine în momentul de față” și care stau mai rău ca el în sondaje.

„A doua constatare care se poate face este că partenerii de coaliție ai PNL au făcut un pas discret în lateral, lăsându-i pe Ciucă și pe Iohannis să fie de unii singuri într-un loc, nemaidorind parcă, așa pare, să se asocieze cu imaginea domniilor lor. Gestul făcut de domnul Ciolacu de a se duce în zona ortodoxiei, într-o mănăstire, într-un moment foarte important – Adormirea Maicii Domnului și de a vorbi acolo de forța bisericii, legăturile cu spiritualitatea, ș.a.m.d., ne trimit în două direcții. În primul rând, într-o tentativă de a se extinde oarecum peste electoratul ortodox, care în prezent mai este revendicat și de partidele de sorginte naționalistă, dar în al doilea rând, acea dorință de a nu fi neapărat alături de Iohannis și Ciucă, oameni care au niște deficite de imagine în momentul de față și care în principiu, din nou în sondaje, par a sta un pic mai rău decât domnul Ciolacu, la nivelul încrederii populație”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Chestionat dacă dă șanse înlocuirii candidatului PNL, Nicolae Ciucă, analistul politic a răspuns: „În principiu, campania pe care au pornit-o pentru generalul Ciucă nu pare că are rezultate”.

„Evident este foarte posibil ca PNL să aibă date pe care noi nu le avem și să infirme ceea ce am zis eu, în momentul de față, dar ce se vede în spațiul public? Atacurile la care este supus generalul Ciucă în legătură cu această carte, toate dezvolăuirile legate de banii cheltuiți, 2 milioane lei (euro - n.r.), etc, construiesc o imagine mai degrabă negativă a acestui candidat, mai ales că domnia sa până ajunge mai departe trebuie măcar să își consolizeze poziția în polul de dreapta. Ori din câte vedem tot din aceleași sondaje pe care le luăm cu discernământul de rigoare, celălalt candidat al dreptei, doamna Lasconi, pare că stă mai bine, deși partidul domniei sale e mai mic, cel puțin conform scorului de la locale, decât al PNL. Deci în acest moment, nu știu dacă ei pot să înlocuiască sau nu, nu îmi dau seama la ce se gândesc, dar situația în care se află nu e neapărat una bună”, a conchis Teodorescu.

Fostul lider PNL Crin Antonescu a vorbit, miercuri, în emisiunea „Studio Politic” de la Digi24, despre situația politică în care se află PNL și critică dur conducerea liberalilor, în special pe Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Lucian Bode. Antonescu spune că „trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”. Crin Atonescu subliniază că situația partidului „e la limită” și că își „maschează” scorul de la alegerile locale, în vederea scrutinelor de la parlamentare și prezidențiale. Despre Rareș Bogdan, Crin Atonescu spune că este „un personaj autocentrat și fanfaron” care a prezentat rezultate ale partidului „înșelătoare”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu