Ministrul delegat pentru Afacerile Europene este de părere că România merită să scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) deoarece acesta și-a îndeplinit utilitatea și s-au făcut multe îmbunătățiri. De asemenea, Ana Birchall a precizat că de „foarte multe ori” MCV-ul a fost folosit ca „armă politică, cu tot felul de moving targets”.
România merită să scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, spune ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Invitată la emisiunea 24/7 de la Digi24, Ana Birchall a vorbit şi despre şansele României de aderare la spaţiul Schengen.
„Nu e niciun motiv pentru care România să poată să mai fie sub controlul MCV. Sunt alte instrumente care se pot aplica şi se aplică tuturor statelor, cum este raportul de ţară din semestrul european. MCV-ul a avut părţile sale foarte bune. Au mai rămas 12 recomandări. Premierul Grindeanu a transmis o scrisoare către domnul Juncker la începutul anului, în care am spus: „Mai avem 12 recomandări. Dorim ca aceste recomandări să fie într-un limbaj clar, fără echivoc, fără interpretari, însoţit de un calendar, şi în momentul în care încheiem calendarul cu cele 12 recomandări, să nu mai avem alte recomandări, pentru că nu cred că e corect faţă de România”. Nu cred că România merită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având MCV-ul deasupra capului. Elementul cheie este că România merită să nu mai aibă MCV, pentru că şi-a dovedit utilitatea. Sunt multe lucruri care au fost îmbunătăţite. E o realitate că MCV, de foarte multe ori, a fost folosit ca armă politică, cu tot felul de moving targets, mereu alte recomandări, şi a fost folosit împotriva unor interese importante ale României, şi mă refer la spaţiul Schengen”, a spus ministrul la emisiunea 24/7 de la Digi24.
De asemenea, Ana Birchall a spus că speră că din toamnă vor reîncepe discuțiile privind aderarea României la spațiul Schengen.
„Sper ca, în toamnă, când se mai termina şi alte alegeri prin anumite state, să găsim această oportunitate pentru ca România să intre în Schengen cel puţin cu aeroportul, pentru că merită să fie în Schengen”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, acum zece ani, şi urmăreşte progresele făcute în alinierea la cerinţele şi valorile UE. Chiar dacă era gândit ca un mecanism de control temporar, MCV-ul a fost prelungit atât în cazul României, cât şi al Bulgariei.
Citiţi şi: Raportul MCV critică proiectele prezentate de Guvern pe graţiere şi modificarea codurilor penale