Amendament adoptat: șeful Consiliului Concurenței poate fi schimbat înainte de termen

Data actualizării: Data publicării:
bogdan chiritoiu

Comisia juridică şi Comisia de industrii din Camera Deputaţilor au adoptat, joi, un amendament al PSD care prevede ca preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, relatează News.ro. Deputatul PNL Gabriel Andronache susţine că PSD doreşte „să pună mâna” pe Consiliul Concurenţei, pentru a instala în fruntea ei „un lacheu”, iar dacă prevederea intră în vigoare, actualul preşedinte al Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, va fi demis, cu mai bine de un an înainte de a-şi încheia mandatul. În replică, Bogdan Chiriţoiu a declarat că legile nu pot să prevadă decât pentru viitor.

Amendamentul adoptat este depus la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei şi, potrivit acestuia, „preşedintele trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale.”

De asemenea, un alt amendament adoptat la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei prevede că „membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor două Camere”.

În forma actuală a legii, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Deputatul PNL Gabriel Andronache susţine că PSD doreşte „să pună mâna” pe Consiliul Concurenţei, pentru a instala în fruntea ei „un lacheu”.

„În Comisia juridică s-a discutat din nou modificare a legii Concurenţei în sensul în care PSD-ul doreşte cu orice chip să pună mâna pe Consiliul Concurenţei, pentru a-şi instala probabil la conducerea acestei instituţii fundamentale pentru garanzarea unei pieţe libere în România un lacheu. S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la Comisia juridică se află un alt proiect de lege în care Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Şi am ridicat în cadrul şedinţei problema competenţei Camerelor, în sensul în care nici acum cei de la PSD nu s-au hotărât dacă Senatul este camera care trebuie să adopte decizia în această materie a concurenţei sau Camera Deputaţilor”, a spus Gabriel Andronache.

Andronache susţine că, prin noile prevederi, Consiliul Concurenţei devine o structură „decorativă”.

„Până la urmă s-a discutat acest proiect de lege, au fost incluse modificări care se referă la vechimea pe care trebuie sa o aibă în domeniu preşedintele Consiliului Concurenţei. De asemenea, au fost introduse o serie de reglementări care fac din Consiliul Concurenţei în ansamblul său o structură decorativă, iar viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei va fi cel care va tăia şi spânzura cu ghilimelele de rigoare, în sensul in care va avea puteri discreţionare care la ora asta sunt la îndemâna plenului consliului”, a continuat el.

De asemenea, spune deputatul, preşedintele României va fi exclus din numirirea conducerii instituţiei, astfel că va fi instalat „un om de paie la îndemâna lui Dragnea”.

„Viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei nu va mai fi stabilit prin procedura aflată acum în vigoare, preşedintele României fiind exclus din această procedură, Parlamentul fiind cel care va decide. Pe cale de consecinţă, la conducerea Consiliului Concurenţei va fi instalat un om de paie la îndemâna preşedintelui  Dragnea. Modificărilee operate astăzi sunt relevante in acest sens Este păcat că o instituţie fundamentală prevăzută de Constituţia României care trebui trebuie să asigure garanţiile necesare pentru desfăşurarea unei activităţii concurenţiale în materiel comercială în România este aruncată în aer prin aceste modificări”, a mai explicat Andonache.

Acesta mai spune că, dacă amendamentul intră în vigoare, Chiriţoiu va fi demis, cu mai bine de un an înainte de a-şi încheia mandatul.

„Numirea va fi făcută direct de Parlament, fără a se mai trece prin filtrul unui examen, al unui interviu aşa cum prevede legea in vigoare. Apoi aplicarea sau identificarea unei solutii legislative interesante si novatoare in sensul in care se stabileşte in timpul mandatului actualului preşedinte al Consiliului Concurenţei faptul că este necesară o vechime de 15 ani de zile în domeniu, criteriul introdus special pentru ca acesta să nu mai poată ocupa această funcţie. Mai  mult, această reglementare va intra in vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Evident, după publicarea in Monitor, practic, actualaul preşedinte al  nu va mai putea ocupa aceasta funcţie până al finalul mandatului care va fi peste un an şi cateva luni şi va fi demis”, a conchis Gabriel Andornache.

Senatul este for decizional în cazul acestei iniţiative.

Bogdan Chirițoiu: Legile nu pot să prevadă decât pentru viitor

Legile nu pot să prevadă decât pentru viitor, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, referindu-se s-a referit la acest amendament adoptat de comisiile juridice şi de industrii ale Camerei Deputaţilor.

„Avem în paralel două proiecte de lege. Unul, care urmează să fie discutat acum, este o lege de aprobare a Ordonanţei guvernului, în momentul în care se va aproba în comisiile de raport acest proiect de lege merge direct la plen şi apoi la promulgare, deci e în fază finală şi sincer să fiu atenţia mea este concentrată în special pe acest text care e la finalul parcursului parlamentar. Avem, de asemenea, ceea ce s-a discutat până acum, un proiect de lege unde prima cameră sesizată e Camera Deputaţilor, deci care urmează să meargă la Senat. Aş vrea să văd textul final şi atunci ne vom uita împreună cu colegii mei şi atunci o să putem să avem o opinie mai clară. Nu sunt jurist, dar cred din experienţa mea limitată că legile nu pot să prevadă decât pentru viitor. Deci nu cred că o prevedere legală adoptată acum poate să afecteze ceea ce există deja în Consiliu, dacă Parlamentul doreşte să facă o lege pentru viitoarea conducere a Consiliului poate să o facă, noi putem să ne dăm cu părerea, dar pentru viitor, nu cred că pentru lucrurile care exista deja”, a declarat Chiriţoiu la finalul şedinţei comisiilor, potrivit Agerpres.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...