Alina Gorghiu: Respectul pentru România în Europa trebuie să fie o realitate. Nu doar la nivel declarativ
Respectul pentru România în Europa trebuie să fie o realitate, nu doar la nivel declarativ, a afirmat, luni, în plenul Parlamentului, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a adăugat că Austria a ignorat, prin votul împotriva intrării în Schengen, nu doar realizările ţării noastre, ci şi poziţiile celorlalte state membre ale UE.
Gorghiu a avut o intervenţie în plenul Senatului şi Camerei Deputaţilor după ce preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a adresat Legislativului de la Bucureşti.
Alina Gorghiu: „Prezența ta, Roberta, aici, în Parlamentul României, este un semnal că, în aceste vremuri complicate, ... solidaritatea, unitatea și coeziunea continuă să fie pilonii comunității europene.
În fața crizelor multiple, care au pus la încercare nu doar calitatea vieții, dar și securitatea noastră colectivă ... Europa a știut să se unească. Întreaga clasă politică europeană, inclusiv cea românească, a înțeles să aibă un răspuns solidar!
Cu toții înțelegem că prioritatea zero, acum, este ca unitatea europeană să funcționeze! Însă România, ca stat UE, trebuie respectată de toți!
Revoluția din 1989, despre care vorbim în aceste zile, a răsturnat dramatic regimul totalitar comunist și a îndreptat țara din primul moment în direcția integrării europene și euro-atlantice!
Am știut și am putut să ne mobilizăm în momentele de criză cu care se confruntă tot spațiul european, am fost prompți de fiecare dată când a fost nevoie și ni s-a cerut ajutorul, am demonstrat unitate și seriozitate. Am fost responsabili și proactivi în apărarea drepturilor și bunăstării cetățenilor noștri, dar nu am uitat că omenia și solidaritatea nu se termină nici la granițele României, nici la granițele Uniunii Europene.
Pentru tot ceea ce a realizat poporul nostru în aceste trei decenii... și nu numai... respectul pentru România în Europa trebuie să fie o realitate. Nu doar la nivel declarativ!
România este un partener de încredere, pe care toate statele europene se pot baza. De aceea, rezultatul votului din 8 decembrie din Consiliul JAI este complet injust. Poziția Austriei este total inadmisibilă. A ignorat nu doar realizările României, ci și pozițiile clare ale celorlalte state membre ale UE. Un dialog constructiv de acum înainte este cheia depășirii acestui impas.
O spun răspicat tuturor: România are în continuare acest obiectiv strategic național pe care îl va realiza cu siguranță: intrarea în spațiul Schengen! Suntem mai determinați ca oricând să rezolvăm și acest capitol. Cât mai curând posibil.
Să știți că, dintre cetățenii Uniunii, românii sunt printre cei cu cea mai mare încredere în proiectul european. Suntem pe locul 3 în topul atitudinilor pozitive față de Uniunea Europeană. Spuneți-le celor care încă nu sunt lămuriți că ar fi păcat să lovească în cel mai puternic atribut pe care îl are poporul român în fața Europei!
Vă mulțumim, doamnă președintă, pentru susținerea acestui obiectiv. Și pentru faptul că sunteți un prieten deschis al țării noastre. Mulțumim și tuturor partenerilor europeni – toți cei care au susținut România în Schengen. Și care știu realitatea obiectivă: România aduce plus valoare securității regiunii și Uniunii Europene în ansamblu!
Vom continua să întărim securitatea euro-atlantică la Marea Neagră! După ce am crescut bugetul pentru apărare la 2,5%, vom continua să protejăm frontierele Europei! Și avem ca obiectiv întărirea Uniunii Europene!
Chiar dacă nu suntem în spațiul Schengen, noi deja apărăm Uniunea Europeană, Flancul Estic al NATO ...și nu doar atât ...
Extinderea Uniunii Europene nu a fost, nu este și nu va fi niciodată slăbiciune! De aceea, vom continua să sprijinim Republica Moldova și Ucraina pe parcursul lor european.
România a muncit mult în ultimul an. Am reușit eliminarea MCV... creștere economică de 5,8%, creșterea absorbției fondurilor europene la 77% și cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani ... Am demarat procedurile de aderare la OCDE ...Am dovedit că suntem o țară sigură pentru investitori și pentru antreprenori, dar și o țară cu granițe sigure.
Când în jurul nostru se va ridica vocea stridentă a populismului, a izolaționismului și a negării evidențelor, vom alege mereu calea argumentelor și a faptelor, nu pe cea a șantajului. Pentru că știm că noi, România și Europa, avem de lucru.
Toate eforturile țării noastre arată că ne preocupăm ca românii să nu sufere. Că suntem conștienți de problemele lor... Și noi, la fel ca și alți cetățeni europeni, ne facem griji pentru prețurile la energie, inflație, facturi, că nu ajung banii de la o lună la alta.
Și pentru că, doamnă președintă, ați vorbit despre tineri și speranță în intervenția dumneavoastră, vă spun că și noi suntem atenți la acest subiect. Unitatea europeană nu poate fi făcută fără tineri și femei. În timpul președinției la Consiliul Uniunii Europene, România a fost prima țară care și-a asumat un obiectiv din Strategia UE pentru Tineret: condiții de muncă de cea mai bună calitate! Să continuăm la fel și când vine vorba de participarea tinerilor în deciziile statului! Avem nevoie de o evaluare amplă la nivel național și european care să implice real tinerii în viața publică! Eu sunt unul dintre susținătorii scăderii vârstei de vot la 16 ani. Cred că așa vom avea o Românie și o Europă pe mâini bune! Și cât mai repede!
O Europă unită și eficientă înseamnă și egalitate de șanse între bărbați și femei. Parlamentul European a adoptat directiva pentru introducerea cotelor în companii. Îmi exprim speranța că România va transpune această directivă în cel mai scurt timp. Iar acest lucru va veni firesc, după ce Parlamentul României va adopta cote de reprezentare echitabilă a femeilor și bărbaților în politică.
Democrația europeană înseamnă dialog transparent în fiecare zi.
Convingerea mea este că trebuie să rămânem uniți și mai departe în jurul acestor doi piloni: stabilitate internă și solidaritate europeană!
Doar așa putem rămâne puternici, iar puternici fiind ne putem apăra valorile, principiile și libertățile în jurul cărora am construit proiectul european.
Și pentru că suntem la final de an, vă rog să îmi permiteți ca, în numele Parlamentului României, să mulțumesc tuturor românilor pentru că, împreună, am trecut anul acesta plin de încercări!
Editor : Liviu Cojan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News