Alina Gorghiu a fost citată, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Preşedintele PNL trebuie să dea explicaţii în ce condiţii semnătura sa a ajuns, în 2014, pe lista celor care susţineau proiectul de lege menit să treacă Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) de la Ministerul Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ a României.
ACTUALIZARE. „Este o situaţie firească pentru oricine. În momentul în care eşti solicitat martor într-un dosar, te prezinţi şi dai lămuririle necesare”, a spus Alina Gorghiu la ieșirea de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ea a spus că a fost chemată în legătură cu semnătura pe care a dat-o, alături de alți colegi, pe proiectul de lege privind activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului.
„Pentru mine nu este nimic nelalocul lui să ai un proiect de câteva sute de pagini pe care să nu-l ştii pe de rost. În momentul în care l-am semnat nu l-am citit în totalitatea lui, dar ştiam proiectul. Nu a existat asupra mea niciun fel de presiune din partea nimănui”, a spus Alina Gorghiu.
„Nu e primul proiect pe care îl semnez la solicitarea unui ONG, au fost multe proiecte, unele au ieșit, altele nu. Instanța de fond a decis că proiectul legislativ a fost inițiat și a urmărit parcursul fără să existe niciun fel de faptă imputabilă”, a adăugat ea.
„Sunt martor în acest dosar și sunt oricând disponbilă să dau orice lămuriri. Instanța va decide dacă declarația mea care la fond a fost cât se poate de scurtă e hotărâtoare sau nu. Sunt foarte mulți martori în cauză. Voi răspunde la toate întrebările instanței”, a spus Alina Gorghiu la intrarea în ÎCCJ.
La termenul anterior au fost audiaţi presedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache şi fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu.
Alina Gorghiu a mai dat explicații în acest dosar. Ea le-a spus procurorilor că deputatul Florin Iordache i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului, precizând că iniţiativa legislativă nu i se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu.
Potrivit relatărilor din presă din anul 2013, Alina Gorghiu deținea la acel moment calitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerț, iar numirile erau făcute chiar de Mihail Vlasov. În anul 2012 în urma prestării acestei activități Alina Gorghiu a încasat suma de 21.457 lei (aproximativ 4.800 de euro).
Procurorii DNA l-au acuzat pe Mihail Vlasov de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru ca proiectul să fie adoptat.
Într-o discuţie telefonică interceptată de anchetatori, Mihail Vlasov îi indică lui Florin Iordache parlamentarii care să semneze propunerea legislativă, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru şi Mircea Grosaru (decedat în februarie 2014).
Deputatul Alina Gorghiu a dat o declaraţie de martor şi în faza de urmărire penală a cauzei, în februarie 2015. Ea arăta în declaraţia data la DNA că nu a discutat cu deputatul Mircea Grosaru despre iniţiativa legislativă, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru.