Aşadar, patru urne de vot, două perechi de bile şi un vot simultan pentru reţinerea şi arestarea preventivă a unui deputat. Procedura a fost folosită, în premieră, săptămâna aceasta, la votul deputaţilor în cazul fostului ministru al Dezvoltării. Iar rezultatul a fost că Elena Udrea, acuzată de fapte de corupţie, poate fi reţinută, dar nu şi arestată preventiv.
„Deși s-a dat vot separat pentru reținere și vot separat pentru arestare preventivă, nu s-a făcut succesiv prin două citiri de catalog. Exista acest risc, ca la a treia citire a catalogului să nu mai existe cvorum în sală”, spune Ludovic Orban, deputat.
Argumentul n-a stat în picioare însă în februarie, când deputaţii au votat, pe rând, până după miezul nopţii, şase cereri ale DNA care o vizau tot pe Elena Udrea. Trei solicitări erau pentru începerea urmăririi penale în dosarele Gala Bute şi Microsoft, iar alte trei pentru arestarea sa preventivă.
Alt vot, altă interpretare. Vizat, de această dată, Victor Ponta, acuzat de DNA de conflict de interese. În plen, deputaţii au fost puşi să-şi dea votul asupra unui proiect de hotărâre de respingere a încuviinţării urmăririi penale a premierului.
În trecut, aleşii au votat un proiect de hotărâre prin care Camera cerea urmărirea penală, indiferent dacă, anterior, deputaţii jurişti propuneau admiterea sau respingerea.
Şi la Senat a fost scandal în urma unor voturi similare. În primăvară, Dan Şova a rămas cu imunitatea intactă, după ce senatorii au numărat voturile date în plen raportându-se la majoritatea senatorilor prezenţi, cu încălcarea Constituţiei. Curtea Constituţională a intervenit ulterior, iar votul a fost reluat după câteva luni.