Alegeri 2016 | Campania sobră a PSD gândită de Liviu Dragnea

Data publicării:
dragnea

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost una lipsită de intensitate, cu o desfăşurare previzibilă. Inamicii politici s-au atacat fără a-şi aplica însă vreo lovitură de graţie. PSD a mizat pe suprapopularizarea programului de guvernare în care promiteau o avalanşă de creşteri salariale şi tăieri de taxe. Liberalii au intrat cu greu în lupta politică şi au mizat pe imaginea premierului în funcţie Dacian Cioloş. A fost însă o carte pierzătoare. PSD a câştigat detaşat alegerile şi a format majoritatea alături de ALDE.

Cu Liviu Dragnea și Gabriela Firea în prima linie, PSD a obținut un scor care l-a făcut invidios și pe Ion Iliescu. Aproape jumătate dintre românii care au mers la vot au pus ștampila pe social-democraţi. Consultanții din Israel angajați de Liviu Dragnea au propus o campanie sobră.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu facem mitinguri, nu facem spectacole, nu aruncăm conffeti în aer.”

Vedeta campaniei a fost programul PSD, creația lui Liviu Dragnea. În ea apar multe reduceri de taxe și impozite, dar și majorări salariale.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Aici nu am pus nici prostii, nici iluzii, nici minciuni, nici dorințe.”

Liviu Dragnea, interdicţie legală de a fi premier

Numele viitorul premier a fost un mister total în campanie. Liviu Dragnea a dorit funcția pentru el, însă preşedintele Klaus Iohannis a ieşit public şi a anunţat că nu va nominaliza o persoană condamnată penal.

Klaus Iohannis: "Criteriile de integritate sunt self evidente, în niciun caz nu voi desemna o persoană care e urmărită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminatoriu."

Goana după premier

Între timp, liberalii căutau cu disperare numele unui posibil premier cu care să intre în campanie. Aveau nevoie de o locomotivă electorală care să se poată bate de la egal la egal cu PSD. Cum în partid nu au găsit nicio persoană potrivită, soluţia salvatoare a fost identificată în persoana lui Dacian Cioloş. Acesta a refuzat însă să se înscrie în PNL şi să candideze la parlamentare din partea liberalilor. Îşi dorea să termine mandatul din fruntea Executivului din postura de tehnocrat. Chiar şi aşa, PNL l-a desemnat propunerea lor de premier.

Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „Este cea mai corectă soluţie să susţinem candidatura lui Dacian Cioloş. Şi singura soluţie corectă ca Partidul Naţional Liberal să câştige aceste alegeri.”

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, adversarii PSD

În acelaşi timp şi Uniunea Salvaţi România iese cu mesajul că l-ar dori premier tot pe Dacian Cioloş. Deşi afirmă că nu vrea să facă niciun fel de campanie nici pentru PNL, nici pentru USR, Dacian Cioloş apare pe afişele electorale ale liberalilor. Asta îl transformă pe premierul tehnocrat în inamic electoral pentru PSD.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Ce-avem noi în fața noastră ca și adversar? Președintele României, Guvernul României, alte instituții. Domnii și doamnele de la PNL și USR au spus în toată campania românilor: veniți la vot ca să-l punem pe cineva undeva, adică să-i dăm un loc de muncă lui Dacian Cioloș.”

Dacian Cioloş, premierul României: "Îmi doresc să pot să continui să duc la bun sfârşit aceste proiecte. Şi vreau să mulţumesc PNL şi USR care au decis să susţină platforma Romania 100. Pentru a putea să continuăm, trebuie să facem majoritate în jurul celor două partide."

La capătul unei luni de campanie în care Liviu Dragnea a vorbit ironic despre numele preşedintelui şi al premierului, PSD a câştigat alegerile parlamentare şi a format majoritatea alături de ALDE. După ce prima propunere de premier, Sevil Shhaideh a fosr respinsă, preşedintele a acceptat desemnarea lui Sorin Grindeanu.

Demisii la PNL după alegeri

La PNL, eşecul în alegeri a fost urmat de demisia preşedintelui Alina Gorghiu şi a secretarului general Ilie Bolojan.

Alina Gorghiu, fost preşedinte PNL: "E nevoie să se stabilească o nouă conducere a PNL, e nevoie de o conducere legitimă, de un nou start, de o acţiune politică eficientă."

Preşedinte interimar a fost desemnată Raluca Turcan care va asigura conducerea până când partidul îşi va alege în 2017 un nou lider.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...