În prima şedinţă de plen din această săptămână, senatorii ar fi trebuit să voteze proiectul de lege pentru înfiinţarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate. Proiect cerut de directivele Uniunii Europene şi lansat în dezbatere chiar de premier în primăvară.
Agenţia avea rolul de a valorifica bunurile mobile sechestrate în timpul anchetei şi de a centraliza sumele obţinute.
Numai că parlamentarii au considerat că există riscul ca legea să nu treacă de Curtea Constituţională. În ciuda faptului că reprezentantul Ministerului Justiţiei care a participat la şedinţa plenului i-a atenţionat că CCR a stabilit, prin decizii anterioare, că măsura este conformă Constituţiei.
"Şerban Nicolae: Nu am cum să fiu satisfăcut de o asemenea explicaţie, chiar dacă ea respectă rigorile de prezentare (...) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, relativizarea caracterului licit al averii de către Curtea Constituţională, printr-o decizie, a fost o prostie. O prostie anticonstituţională", potrivit stenogramei şedinţei din 23 iunie.
Parlamentarul social-democrat, care a cerut reanalizarea proiectului, a fost susţinut de colegii din celelalte grupuri.
"Mariana Câmpeanu: Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă este vorba de a pune sechestru pe o casă sau, să zicem, o bijuterie veche de familie şi preţioasă şi din punct de vedere sentimental...şi această teribilă agenţie le vinde, şi totuşi persoana respectivă câştigă procesul şi nu-şi mai poate recăpăta bunurile niciodată înapoi”, potrivit stenogramei aceleiaşi şedinţe.
Aşa că senatorii au votat retrimiterea proiectului la Comisia Juridică, pentru precizări. Comisia trebuie să răspundă nelămuririlor în prima săptămână a lunii septembrie.