AEP: Listele din 2009 pentru verificarea votului multiplu au fost topite

Data publicării:
stampile vot - roaep

Arhiva Biroului Electoral Central privind alegerile prezidențiale din 2009 se regăsește la Autoritatea Electorală Permanentă, a declarat luni, la comisia parlamentară de anchetă, vicepreședintele AEP Marian Muhuleț. El a adăugat, potrivit Agerpres, că s-au predat pentru topire doar „buletinele de vot nule și tabelele și listele electorale pentru verificarea de vot multiplu”.

„La momentul actual se află arhivată la AEP arhiva predată de către BEC, conținând documente interne ale BEC, înregistrări de corespondență, hotărârile, deciziile emise, documentele înregistrate de diverși petiționari, procesele-verbale încheiate la finalul alegerilor, lucruri de genul acesta. Asta e arhiva BEC care se află îndosariată la nivelul AEP. Pe suport informatic avem, așa cum a primit toată lumea la vremea respectivă, și așa cum se regăsesc și pe site-ul autorității, procesele-verbale încheiate la nivelul secțiilor de votare așa cum ele au fost scanate de către reprezentanții INS la nivelul BEJ-urilor, plus baza de date în format TDF, dacă nu mă înșel, cu toate rezultatele din secțiile de votare. Din arhiva BEC nu s-a dat absolut nimic la topit, s-au predat spre topire buletinele de vot nule, care au fost verificate de către BEC la vremea respectivă, pentru că s-a cerut o renumărare a acestor buletine de vot nule, și termenul prevăzut de lege de predare a buletinelor de vot spre topire este de trei luni de zile. Și s-au mai predat spre topire, tabelele și listele electorale predate pentru verificarea de vot multiplu, așa cum era prevăzută de lege la vremea respectivă, acestea fiind predate spre topire în a doua jumătate a anului 2015, deci după ce se încheiase mandatul de președinte, aproape un an de zile”, a afirmat Marian Muhuleț, întrebat care sunt documentele legate de alegerile prezidențiale din 2009 și care sunt cele care s-au topit.

El a precizat că, la data alegerilor prezidențiale din 2009, deținea, ca și acum, funcția de vicepreședinte al AEP, alături de Ana Maria Pătru, vicepreședinte, și Octavian Opriș, președinte.

Lui Muhuleț i-au fost cerute detalii despre programul informatic folosit pentru centralizarea voturilor la alegerile prezidențiale din 2009.

„Aplicația a fost realizată de către consorțiul Siveco, Net Consulting. (...) Valoarea la care a fost achiziționat a fost 1.278.000 de euro fără TVA, respectiv 5.361.593 de lei fără TVA. Procedura a fost precizată în HG 1046/23 septembrie 2009, negocierea fără publicare prealabilă a unui anunț de participare privind achiziționarea pachetului de aplicații și servicii publice utilizate pentru centralizarea și stabilirea rezultatului alegerilor”, a explicat vicepreședintele AEP.

Potrivit lui Muhuleț, programul a fost transmis către BEC în termen.

„Contractul a fost încheiat pe 26 octombrie 2009. (...) Întotdeauna trebuie să ne încadrăm, că astea sunt prevederile legale, ca aplicația să fie disponibilă, gata testată și validată spre neschimbare cu 10 zile înainte de data alegerilor. Deci, termenul de execuție, la vremea respectivă, ar fi trebuit să fie undeva la 11 noiembrie. (...) A fost predat în timp util, în termen, și, mai mult decât atât, și AEP l-a înaintat BEC (...) la 13 noiembrie 2009, s-a predat către BEC, deci la data respectivă aplicația fusese certificată spre neschimbare și predată BEC. (...) Testări ale aplicației pentru a fi certificată spre neschimbare, așa cum spune legea, sunt făcute de către AEP împreună cu reprezentanții dezvoltatorului. Dincolo de aceste testări, pentru asigurarea bunei funcționări, în intervalul predării către BEC și până la momentul alegerilor, se fac în continuare teste de către reprezentații INS care erau la vremea respectivă și sunt chiar și în ziua de azi acreditați, pe lângă BEC ca personal tehnic specializat pentru asigurarea centralizării. Deci, practic, INS-ul lucrează cu aplicația. De altfel în procesul de achiziție a acestei aplicații am avut un specialist din partea INS, care a fost cooptat pe lângă comisia de achiziție pentru acest pachet”, a menționat vicepreședintele AEP.

El a precizat că STS nu a avut un rol în instalarea programului, având ca sarcini asigurarea transmisiei și securității datelor de la BEJ-uri către BEC.

„STS-ul asigura, așa cum asigură și acum, partea de transmisiuni de date între BEJ-uri și BEC pe rețea securizată”, a spus Marian Muhuleț.

Vicepreședintele AEP a adăugat că programul informatic a fost predat de AEP către BEC "printr-un proces verbal, pe format fizic". "Cred că două dvd-uri", a completat el.

„Cu ocazia predării către BEC a fost predat și reprezentanților partidelor politice în BEC, exact aceeași aplicație, pe un disc sau două, nu mai minte exact", a precizat el.

Potrivit lui Muhuleț, nu au existat disfuncționalități ale sistemului informatic la alegerile din 2009.

„Nu s-a raportat niciun incident pe cale informatică la vremea respectivă, nu cred că INS a făcut vreo notă către BEC pe acest subiect, să fi existat vreun incident informatic pe subiectul centralizării rezultatelor. De altfel, nici în teritoriu la BEJ-uri nu au fost astfel de incidente. Ce pot să vă spun, pe parcursul anilor petrecuți la AEP și pe parcursul implicării mele, nu am avut niciodată incidente informatice pe centralizarea rezultatelor votului", a afirmat vicepreședintele AEP.

Întrebat dacă a avut sau are semne de întrebare cu privire organizarea alegerilor prezidențiale din 2009, Muhuleț a răspuns: „Nu, până în momentul de față, cu aprecierea de care dispun, pe niciun scrutin electoral nu avem astfel de semne de întrebare”.

„De altfel, AEP are obligație legală să prezinte Parlamentului un raport de organizare a alegerilor din 2004 încoace. Toate aceste rapoarte, pe lângă rapoartele de activitate anuale, (...) sunt înaintate sub forma unei cărți albe pe care Parlamentul României le aprobă prin vot. Și pe alegerile prezidențiale din 2009 a fost întocmit un astfel de raport și el a fost aprobat de Parlamentul României”, a amintit Muhuleț.

Audierea în comisia parlamentară de anchetă a lui Marian Muhuleț va continua marți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei