În opinia Adrianei Săftoiu, exclusă din PNL la finele anului trecut, organizarea congresului a avut un singur scop. „Este făcut pentru Crin, nu pentru PNL. În 2009 l-am votat preşedintele partidului, dar nu l-aş fi votat dacă ştiam că acesta este stilul său de a conduce”, a spus Adriana Săftoiu la Digi24.
Criticat a fost şi rezultatul votului în urma căruia a fost schimbat statutul PNL.
„Din 1424 participanţi, trei au îndrăznit să voteze împotrivă. Cred că Ceauşescu ar simţi un fior de iritare că azi nu într-un partid comunist se poate obţine un asemenea scor în favoarea liderului partidului”, a comentat vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru.
În ceea ce priveşte rolul pe care Klaus Iohannis îl va avea în USL, analiştii politici cred că acesta va fi folosit pentru a îndulci relaţia liderilor Uniunii cu oficialii germani. „Primul ministru şi preşedintele Senatului, dacă au o problemă, o au cu Germania. Nu au cu cine să discute. Pentru premier şi pentru preşedintele Senatului cancelara e mai reticentă, asta pentru că au fost nişte nefericite exprimări în vară, care au ajuns la urechile cancelarei. E o uşă închisă, pe care domnul Iohannis o poate deschide”, a spus analistul Cristian Pârvulescu.
Cu o altă variantă vine însă deputatul UNPR Eugen Nicolicea. „Trebuie să lase în spate o echipă care să colaboreze cu el, ca să nu spun că e subordonat. Un fel de Traian Băsescu - Emil Boc”, a spus acesta.
Politicienii din opoziţie nu exclud varianta ca primarul Sibiului să fi fost cooptat pentru situaţia în care USL se va rupe înainte de alegeri, iar PNL va trebui să aibă propria propunere de premier.