PNL cere reluarea votului în cazul Gabriel Oprea. Liberalii au solicitat PSD, care deţine majoritatea la Senat împreună cu ALDE, să fie de acord cu revotarea cererii DNA privind urmărirea penală a fostului ministru de Interne pentru ucidere din culpă a polițistului Bogdan Gigină. Liviu Dragnea susține că PSD ar fi de acord cu reluarea votului.
Liviu Dragnea a declarat că PSD ar fi de acord să se reia votul în cazul Gabriel Oprea. Mai mult, liderul social-democrat și-a avertizat colegii că, de data aceasta, va veni personal să supervizeze.
„PSD nu va avea niciun fel de ezitare dacă se mai ajunge o dată la această situație (a votului pe cazul Oprea – n.r.). Dacă se va ajunge din nou la un vot în Senat, eu sunt absolut sigur că am să fiu acolo”, a declarat Dragnea.
„Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea”, se arată într-un comunicat al PNL.
„Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE şi acoliţii”, mai susţin liberalii.
Precedentul Dan Șova și o diferență majoră
În istoria recentă a Senatului, o singură dată s-a reluat votul asupra unei cereri venite de la DNA. Este vorba de cazul Dan Șova, față de care procurorii ceruseră încuviințarea reținerii și arestării preventive. Atunci, la primul vot, pe 25 martie 2015, deși majoritatea senatorilor prezenți s-au pronunțat în favoarea cererii DNA, conducerea Senatului a interpretat votul în sensul că solicitarea procurorilor a fost respinsă prin neîntrunirea majorității absolute. Ulterior, pe 2 iunie 2015, Senatul a reluat votul, dar doar după ce Curtea Constituțională a decis că hotărârea Camerei Superioare de respingere a cererii DNA este neconstituțională.
La momentul dezbaterilor de atunci, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că votul în cazul Șova nu poate fi reluat, cum cereau liberalii, deoarece „procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio contestație a votului sau a procedurii utilizate, așa încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers”. „Votul imperativ este nul, membrii Parlamentului au dreptul să voteze aşa cum cred, pe baza audierii, pe baza informaţiilor, pe baza raportului Ministerului Public şi nu ascultă ordine de la nimeni”, mai spunea Tăriceanu.