Petre Roman, reacție la „Armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe mineri”: Era un gest umanitar
Data actualizării: Data publicării:
Petre Roman a declarat că era nevoie ca minerii veniți la București în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9.000 de mineri nemâncaț și obosiți”, a spus el, la acea vreme prim-ministru.
„Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Univerisătții și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”, a spus Petre Roman, la Europa FM.
Întrebat despre valoarea produselor primite de mineri, fostul premier a susținut că „nu era foarte mult”. Însă, potrivit documentului, valoarea totală a produselor era în jurul a 866.000 de lei. „Nu era foarte mult. Poate în banii de astăzi să fie, știu eu, 100-120.000 lei, din banii de azi. Nu era o sumă imensă”.
Potrivit unui document obținut de Pressone, minerii veniți la București în iunie 1990 au fost hrăniți și echipați de Armată, din dispoziția Guvernului. Informația apare într-un document declasificat după 27 de ani, la cererea Parchetului General.
Documentul este o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi cerea prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite „forțelor civile care au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990.
Minerii care au participat la violențele din 13-15 iunie 1990 au primit din bani publici conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente, potrivit documentului. În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală.
Din vara acestui an, Petre Roman este urmărit penal. Procurorii de la Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma.
Anchetatorii au audiat un martor care a declarat că a vorbit cu Petre Roman la telefon şi că acesta din urmă i-a cerut să trimită minerii din Valea Jiului la Bucureşti.