Guvernul vrea să eficientizeze energetic minimum 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 publice, iar restul blocuri de locuințe, acest lucru urmând să aibă loc prin intermediul programului „Valul Renovării”, a declarat, miercuri, ministrul dezvoltării, Attila Cseke.
Ministrul a precizat că nu poate da o cifră exactă a locuinţelor reabilitate termic până în prezent, deoarece, de-a lungul timpului, s-au derulat programe prin mai multe ministere, atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri naţionale.
„Pot să vă spun ce-şi propune Guvernul prin PNRR, prin «Valul Renovării», cu o finanţare de 2,8 miliarde, cu o supracontractare de 30%. Noi ne propunem eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, din care 2.700 sunt clădiri publice şi restul sunt blocuri de locuinţe”, a afirmat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Dezvoltării a subliniat că foarte important la Programul „Valul Renovării” este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă.
„Ceea ce este foarte important la această componentă, care i-a dat şi un fel de succes, evident şi criza energetică şi actualul context în care suntem, este modalitatea care a fost negociată cu Comisia Europeană, modalitatea de punere în aplicare a acestui program, simplu, eficient, platformă digitală, o evaluare destul de rapidă şi cu finanţare 100%.
Este primul program de eficientizare energetică de blocuri de locuinţe din România, indiferent de fondul din care finanţăm, care nu cere o confinanţare de la autoritatea locală, respectiv de la proprietarul din blocul de locuinţe.
Este o plusvaloare, atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru cetăţean, pentru că, practic, fără a finanţa, fără a aduce o finanţare proprie, va avea un apartament mai eficient energetic, la care-i creşte şi valoarea pe piaţă, dacă vreţi, dar, evident, şi facturile vor putea să scadă pe baza acestei eficientizări energetice”, a explicat Cseke Attila.
Editor : Adrian Dumitru