Pescarii din Deltă vor să obţină atestat european pentru un al doilea preparat
Data actualizării: Data publicării:
Pescarii din Delta vor să obţină atestat european pentru un al doilea preparat. Au depus documentele pentru înregistrarea reţetei de icre de crap. În urmă cu doar câteva zile, scrumbia de Dunăre afumată a primit certificatul care-i oferă protecţie pe piaţa europeană.
-În prima fază se adaugă amestecul de pește deltaic împreună cu icrele de crap. Adăugăm zeama de lămâie. Și se adăugă uleiul imediat după zeama de lămâie pentru omogenizare.
Metoda de preparare a salatei de icre de crap datează din străbuni. Și tot de atunci oricine o pregătește respectă cu sfințenie un lucru: icrele se țin, în prealabil, în sare aproape 12 zile.
Lidia Suhov, director de calitate: Salata tradițională de icre de crap are în componență 5 elemente: icrele de crap, icrele de pește deltaic sărat utilizate ca și liant natural, uleiul de floarea-soarelui, apa carbogazificată și zeama de lămâie.
Rețeta are la bază icre de pește deltaic, adică un amestec de icre de la mai multe specii de pește din Delta Dunării. Cu acest preparat 100% dobrogean, pescarii vor să cucerească Uniunea Europeană.
Tiberiu Cazacioc, preşedinte Asociaţia Ro-Pescador: Un produs certificat european ca specialitate tradițională garantată înseamnă că orice salată cu acea denumire poate fi produsă numai conform caietului de sarcini, ceea ce înseamnă un anumit proces de producție și o anumită compoziție sau anumite materii prime.
Documentaţia pentru obţinerea protecţiei europene a salatei tradiţionale din icre de crap a fost depusă deja la ministerul Agriculturii.