Pentru ce infracțiuni va fi interzisă obținerea permisului de port armă. Proiectul este pe masa Guvernului

Data publicării:
pistoale si gloante
Foto: Guliver/ GettyImages

Guvernul va dezbate în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi modificată legea privind regimul armelor şi muniţiilor, urmând să stabilească pentru ce infracțiuni va fi interzisă acordarea permisului de port armă.

Proiectul de modificare a Legii nr. 295/2004 urmărește punerea în acord cu o hotărâre a Curţii Constituţionale din 14 februarie, în care se arată că măsura restrângerii exerciţiului dreptului de port armă, ca efect al punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva oricărei persoane acuzate că a săvârşit o infracţiune cu intenţie, este „excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins”.

În cadrul proiectului de OUG sunt enumerate faptele penale în cazul cărora există suspiciuni cu privire la pericolul pe care făptuitorul îl prezintă pentru societate, prin prisma posibilităţii de a procura, a deţine, a purta şi folosi arme.

„În concret, faptele avute în vedere vor fi cele săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, IV, VII - Capitolul 3, titlul VIII - Capitolul 1 şi 2, titlurile X, XI, XII şi art. 336-338 şi 351, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, reiese din nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.

Alte proiecte pe ordinea de zi

Guvernul va analiza şi proiectul de hotărâre privind Strategia Naţională pentru Educaţia Continuă a Adulţilor 2024 - 2030.

„Implementarea strategiei va avea ca rezultate: îmbunătăţirea cadrului normativ naţional actual, îmbunătăţirea datelor colectate privind educaţia adulţilor, îmbunătăţirea accesului la oportunităţi de învăţare (prin creşterea numărului de centre comunitare de învăţare permanentă şi printr-o mai bună promovare a oportunităţilor existente), îmbunătăţirea evaluării de competenţe şi a recunoaşterii învăţării anterioare şi/sau a învăţării derulate în contexte non-formale şi informale (de ex. prin creşterea numărului de centre de evaluare a competenţelor dobândite în sistem non formal şi informal), îmbunătăţirea sistemului de formare continuă a cadrelor didactice”, prevede nota de fundamentare.

Totodată, va fi suplimentată cu 13,4 milioane lei suma prevăzută pentru exproprieri în cazul Autostrăzii de centură Bucureşti, sector Centura Sud km 52 + 770 - km 100 + 900, pe raza localităţilor Glina, Cernica, Popeşti-Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni şi Ciorogârla.

Pe ordinea de zi figurează şi un memorandum cu măsuri menite să sprijine asigurarea accesului la internet de foarte mare viteză în zonele în care piaţa nu poate furniza aceste servicii pe cont propriu. Mai exact, se propune prioritizarea dialogului dintre Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi alte autorităţi publice centrale şi locale cu rol în avizarea şi emiterea autorizaţiilor pentru realizarea instalaţiilor şi construcţiilor necesare. O altă măsură vizează intensificarea comunicării cu furnizorii în vederea conectării la reţeaua electrică naţională.

„Vor fi intens monitorizate termenele de realizare a conectării la reţeaua electrică naţională a echipamentelor care fac posibilă conectarea reţelelor de comunicaţii în cele 945 de sate pentru a evita riscul de nefinalizare a reţelelor în bandă largă, ceea ce poate determina ca aceste zone sa aibă acces limitat la internet si implicit la accesarea serviciilor publice electronice”, se arată în memorandum.

Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede scoaterea din rezervele de stat şi acordarea imediată a unor materiale de construcţii în valoare totală de 62.724 lei fără TVA, în vederea ajutorării persoanelor afectate şi reconstrucţiei locuinţelor acestora, distruse de incendiul produs în comuna Plăieşii de Jos, din judeţul Harghita.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri