Patru persoane sunt suspectate că ar fi accesat ilegal sistemul de semaforizare de la o trecere de pietoni din Bucureşti, modificând diagramele, a declarat viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, care a explicat că opt persoane ştiau cum să acceseze caseta semaforului, patru dintre acestea fiind angajaţi ai Companiei Municipale de Management al Traficului, asupra cărora însă nu planează nicio bănuială. Poliţia a anunţat că face cercetări, fiind sprijinită de specialişti ai Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti, scrie News.ro.
Bădulescu a explicat la Antena 3 că sunt opt persoane care pot accesa caseta semafoarelor şi care ştiu şi să modifice diagramele. Patru dintre acestea sunt angajaţi ai Companiei Municipale de Management al Traficului, în cazul lor neexistând nicio suspiciune de implicare în acest incident, stfel că cercul. suspecţilor se restrânge la patru persoane.
"Opt persoane erau capabile să facă astfel de programări şi să intervină în cardurile logice de comandă şi control ale unităţilor semaforice. Patru dintre aceste persoane sunt angajate ale Companiei Municipale pentru Managementul Traficului, asupra lor neexistând niciun fel de bănuială, pentru că înainte de a face această afirmaţie am avut o serie de investigaţii interne. Celelalte patru persoane au fost indicate organelor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu care de ieri suntem în permanentă legătură. Ultima discuţie a avut loc între primarul general cu domnul director al Poliţiei Municipiului Bucureşti, domnul Miron, pentru a updata ultimele date şi rezultate strânse până la acest moment", a declarat Aurelian Bădulescu, conform antena3.ro.
Viceprimarul Capitalei a menţionat că persoana care a introdus alte diagrame este persoană care a lucrat la acest sistem.
De asemenea, Bădulescu a precizat că este vorba despre o intervenţie mecanică de pe spaţiul public, fiind necesar un anumit tip de cheie pentru extragerea capacului casetei semaforului.
"Acele căsuţe au fost deschise. Ca să se deschisă, au un anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere a capacului de protecţie, deci nu e un capac care să ne apere de ploaie şi de vânt", a adăugat viceprimarul.
El a refuzat să dea detalii suplimentare, argumentând că este o anchetă în curs a cărei derulare ar putea fi pericilitată.
Anunţul Poliţiei Capitalei
Poliţia Capitalei a transmis că sâmbătă seară, la sediul Secţiei 12 Poliţie, un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu - Policlinica Titan, sector 3, fiind modicat programul de semaforizare.
"Ca prime măsuri, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Brigăzii Rutiere şi de siguranţă publică, pentru a asigura fluenţa traficului, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor din competenţă. Pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti. Au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept", precizează poliţiştii bucureşteni.
Primăria Capitalei a reclamat sâmbătă accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Capitală, care ar fi putut avea consecinţe deosebit de grave in privinţa circulaţiei automobilelor şi a siguranţei cetăţenilor.
Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus o plângere penală după ce timp de două zile, în 28 şi 29 decembrie, au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.
"Mai exact, s-a constatat ca au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)", precizează compania, adăugând că, "dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)".
După prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori. În 29 decembrie, a avut loc însă o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galben intermitent.
"Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente", anunţa Compania Municipală Management Trafic Bucureşti S.A, atrăgând atenţia că asemenea acţiuni sunt ilegale şi pot avea consecinţe deosebit de grave asupra circulaţiei automobilelor şi siguranţei pietonilor.
"Considerăm că, în cazul în care organele abilitate vor constata că a fost vorba despre acte de sabotaj, ţintele fiind Primăria Capitalei si companiile municipale, nicio miză nu poate justifica discreditarea unor instituţii cu preţul unor vieti omenesti", precizau reprezentanţii companiei.