Video AUR și POT strâng semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Care este procedura și cum arată calculele
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Te-ar putea interesa și:
AUR a anunțat, într-un comunicat, că a depus, marți, o cerere la Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, în vederea începerii procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, partidul anunță și că toți cei 91 de parlamentari ai săi susțin demersul Partidului Oamenilor Tineri (POT) și au semnat pentru demararea procedurii de suspendare.
„Considerăm că este responsabilitatea tuturor parlamentarilor, indiferent de apartenența politică, să pună interesele naționale înaintea celor personale sau de partid”, motivează AUR, într-un comunicat de presă.
Alianța pentru Unirea Românilor mai spune că a luat această decizie „ca răspuns direct la strigătul de disperare al românilor care au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația”.
„Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să iasă public, să își asume responsabilitatea și să demisioneze, împreună cu guvernul pe care l-a nominalizat. Regimul Iohannis, alături de complicitatea PSD, PNL și UDMR, a aruncat România într-o criză politică fără precedent, cu consecințe economice catastrofale asupra românilor, iar noi, AUR, suntem hotărâți să punem capăt acestui coșmar politic”, mai scrie în comunicat.
Procedura suspendării din funcţie a preşedintelui este prevăzută în Articolul 95 din Constituţie. Astfel, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi este adusă, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Partidele care inițiată procedura de suspendare mai au nevoie de un aviz de la CCR, căreia trebuie să îi comunice ce prevederi constituționale încalcă șeful statului, însă Curtea deja a spus ca Iohannis să rămână în mandat până la organizarea alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 4 și 18 mai.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile este organizat un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Pe durata suspendării preşedintelui din funcţie, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, potrivit Articolului 98 din Constituţie.
Astfel, dintr-un total de 466 de parlamentari, pentru admiterea solicitării de suspendare este nevoie de 117 semnături, iar pentru inițierea unui referendum pentru suspendarea președintelui este nevoie de 234 de voturi în Parlament.
AUR, SOS şi POT au împreună 162 de parlamentari. Pot iniţia suspendarea, dar nu au majoritatea pentru a o şi trece de Parlament.
Legea 3/2000 privind organizațirea și desfășurarea referendumului spune că au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Articolul 8 din această lege prevede că Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României este obligatoriu şi este stabilit prin hotărâre a Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie.
Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?” Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Editor : Ana Petrescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.