Parchetul General a deschis un dosar penal în care efectuează cercetări in rem, ca urmare a unei plângeri în care se reclamă faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Alexandru Ionescu, a confirmat informația, precizând că plângerea a fost depusă la sfârşitul lunii ianuarie. Dosarul este instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Procurorii au ridicat în acest caz documente de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, inclusiv teza de doctorat a premierului, scrie Agerpres, preluând un articol publicat de PressOne, care citează surse.
PressOne a publicat în ianuarie un articol în care susţine că premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susţinută în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.
Jurnalista Emilia Şercan afirmă că peste 40 de pagini din cele aproape 140 ale lucrării au fost copiate fără atribuirea corectă corectă a surselor originale şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum cer normele academice.
Ulterior, Universitatea Naţională de Apărare Carol I a anunţat că a demarat verificări în legătură cu respectarea standardelor de calitate şi de etică universitară a tezei de doctorat întocmită de Nicolae Ciucă.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a respins acuzațiile, spunând că acestea „nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel”.
„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen "pilon de stabilitate" etc.) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Editor : B.P.