Zilnic, pădurarii de la noi din țară își pun viața în pericol, la serviciu. Merg kilometri întregi, singuri, prin pădure. Pe Dorel Ciuma l-am găsit într-un canton din ocolul Silvic Brad, județul Hunedoara. Este pădurar de 31 de ani. Trebuie să asigure singur paza a 1.260 de hectare de pădure. Anul acesta, însă, la sfârșitul lui martie, s-a întâlnit cu trei hoți de lemne. A încercat să îi oprească, dar au devenit agresivi.
„Am fost bătut cu parii în cap, am avut concediu medical de 60 de zile. Dacă arma se vede, eu zic că acești indivizi nu mă agresau. Aveau o reținere, din cauza... dacă eram dotați cu arme”, spune Dorel Dan Ciuma.
„Pădurarul de multe ori se trezește singur, în mijlocul unei păduri, înconjurat de 2-3 oameni, în cel mai fericit caz, poate chiar mai mulți”, recunoaște Adrian Derău, șef district la Ocolul Silvic Brad.
Dorel Ciuma poate spune că a avut noroc. Sunt silvicultori care rămân cu sechele majore, iar unii dintre ei chiar sunt omorâți. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri este al pădurarului din Maramureș care a fost împușcat, în 2019, cel mai probabil de hoții de lemne, și aruncat într-o râpă.
Potrivit unei hotărâri din 2009, toți pădurarii ar trebui să aibă arme letale la ei. Cu toate acestea, puțini au. Direcția Silvică Hunedoara, de exemplu, abia acum a comandat pistoale pentru pădurarii din subordine.
„Direcția Silvică Hunedoara a demarat achiziția de pistoale letale cu glonț de calibru 9 milimetri. Procedura este în curs de derulare, asteptăm să se finalizeze. Sperăm să se finalizeze cât mai repede, astfel încat personalul silvic să fie protejat în fața infractorilor, în fața celor care vor să facă rău pădurii. Având arme cu muniție letală, hoții se vor gândi de două ori înainte de a intra în pădure”, spune Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hundedoara.
Pădurarii au avize de port armă și înainte să primească pistoalele vor fi instruiți.
Editor : Luana Pavaluca