Guvernul olandez nu se solidarizează cu Occidentul în conflictul cu Rusia. În cele opt luni de război, a emis zeci de derogări de la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate, scrie publicația rtl.nieuws.ro. Presa olandeză scrie că autoritățile au permis accesul în porturile olandeze a zeci de nave rusești, în ciuda interdicției portuare pentru navele care arborează pavilion rusesc, impusă de UE.
Astfel de "scutiri" de la sancțiuni au fost permise de Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației, potrivit aceleiași surse.
În total, 91 de "scutiri"
De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat în total 91 de derogări. Ministerul Afacerilor Externe a justificat într-un comunicat spunând că astfel se „permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, scrie aceeași sursă.
Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor olandez are voie să admită nave cu anumite încărcături, cum ar fi aluminiu și la alimente. Iar în 34 de cazuri, navelor rusești li sa permis pur și simplu accesul în porturile olandeze, scrie rtlnieuws.ro
Totodată, organizațiilor olandeze li se permite să primească energie de la fostele companii Gazprom. Companiile europene Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, nici un cent nu merge în Rusia.
13 organizații diferite au primit un total de 18 scutiri de la ministrul Schreinemacher, al Comerțului Exterior. Potrivit acestuia, motive sunt "umanitare.
Ministrul Finanțelor poate acorda scutiri pentru bunurile înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care se încadrează în regimul de sancțiuni. Asta s-a întâmplat de 13 ori.
Ministerul Afacerilor Externe a acordat odată o scutire pentru a permite „relațiile diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba despre bănci în care peste 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, precum Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.
Ministerele implicate nu vor să facă publice denumirile companiilor și sectoarele, deoarece este vorba despre „informații sensibile la companie”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor, mai scrie publicația rtlnieuws.ro