Zilele de iarnă sunt din ce în ce mai aproape, așa că șoferii au început să meargă le service-uri pentru a-și monta anvelopele potrivite pentru frig. Sezonul acesta, șoferii cumpără anvelope de iarnă cu aproximativ 20% mai scumpe, iar prețurile vor mai crește, spun specialiștii. Mai mult va costa și manopera, din cauza facturii la energia electrică.
- Este devreme să vă schimbați anvelopele?
- Păi depinde de programul fiecăruia. Dacă ai în program să mergi la munte, ar fi de preferat să le schimbi, spune un șofer.
- Urmează să se aglomereze și e mai bine din timp, spune un alt șofer de ce a venit deja să-și schimbe cauciucurile de vară.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine, spun specialiștii, pentru că prețul de achiziție se tot schimbă.
„Deocamdată putem vorbi doar despre anvelopele de iarnă, la care a crescut prețul în medie cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. La anvelopele de vară vom afla ce prețuri vor fi pentru anul viitor abia prin noiembrie, decembrie. Au crescut prețurile în special din cauza creșterii prețului la energie”, spune Sălăjan Violin, distribuitor de anvelope.
„Vă pot spune: o anvelopă 205 pe 55 pe 16, care este foarte uzuală în acest moment, dacă astăzi este 258 de lei, anul trecut aceeași anvelopă, preț cu tot cu TVA și fără servicii, anul trecut a fost aproximativ 210 lei”, exemplifică distribuitorul.
Mai mult ar putea scoate din buzunar șoferii și pentru montarea anvelopelor.
- Cât costă manopera?
- Acum 300 de lei, anul trecut, nu mai știu, cred că în jur de 200, spune clientul unui service auto.
„Momentan lucrăm pe tarifele de anul trecut, am avut o modificare la început de sezon, la nivel de 3-5 lei, dar în funcție de utilități și de cuantumul acestora, este posibil ca manopera, începând cu noiembrie, să se modifice”, spune Stelian Colcescu, șef al unui service auto.
Șoferii riscă amenzi dacă nu au cauciucuri adecvate atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
„În cazul în care nu se respectă această prevedere legală, conducătorii auto riscă o sancțiune cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar ca măsură tehnico-administrativă, polițistul dispune reținerea permisului de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând totodată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, reamintește Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.
Editor : Luana Pavaluca