"M-a sunat cineva de la spital să îmi spună că îmi oferă bani dacă sunt de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut că murit de COVID-19" - o poveste care face deja carieră în mediul online, dar nu numai! Unii dintre români pretind că medicii legiști sunt dispuși să ofere până la 1000 de euro dacă rudele unui decedat sunt de acord să le treacă noul coronavirus la cauza morții. Iar teoria se răspândește cu rapiditate.
Profesorul Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a explicat că o astfel de teorie este absurdă și nu are logică.
"Nu e niciun interes pentru nimeni să umfle statistica cu cazuri de coronavirus. Este o teorie așa de absurdă că nu merită comentată.
Ce rezultate ar avea o astfel de teorie Nu am auzit de așa ceva. De ce ar avea interes rudele?
Medicul legist are răspunderea pentru ce scrie în certificatul de deces. Dacă scrie ceva ireal, oricine se poate sesiza, se poate cere exhumarea și se ajunge la tragerea la răspunderea penală", a explicat Vladimir Beliș.
Lucian Mîndruță: Niciodată nu găsești persoana care a dat banii
La rândul lui, Lucian Mîndruță, jurnalist Digi FM, a spus că teoria a pornit simultan în mai multe locuri din lume și că apar mărturii ale oamenilor care spun că această criză a COVID-19 este umflată din motive financiare.
"Oamenii găsesc mai rezonabilă o teorie dacă e vorba de bani", a spus Mîndruță.
În România, teoria a pornit cu mai multe variante, a explicat jurnalistul: "La început teoria a fost că se dau bani să se umfle pandemia, a pornit de la sume mici și a ajuns la sume foarte mari până la 3.000 euro.
La început, ca motivație a fost că autoritățile vor să umfle datele. Apoi, s-a revenit cu detalii medicii sunt interesați să ia prima de erou și atunci ar fi dispuși să plătească 4.000.
Acum s-a ajuns la situația în care spitalele ar forța această plată pentru diagnostic pentru că ar primi așa fonduri europene.
Teoriile au fost distribuite uniform în țară, au fost distribuite de pe conturi nu întotdeauna false, au fost distribuite de oameni normali care au crezut și care au fost cumva prinși în această păcăleală.
Niciodată nu găsești persoana care a dat banii. Mereu e un văr, o mătușă, întotdeauna e la mâna a doua.
Niciodată nu te întreabă medicul ce diagnostic să pună.
Cred că o astfel de teorie provine de la forță politică internă, care e în campanie electorală.
E o diversiune internă. Sunt unii care s-au apucat de campanie electorală și tot ce fac e să dea în autorități, chiar cu riscul de a inflama o epidemie sau de-ai face pe oameni mai iresponsabili.
Riscurile pentru oameni sunt trecute cu vederea de cei care folosesc aceste teorii".
Marcel Vela, despre campaniile de dezinformare din online: Sunt finanţate şi pot duce la destabilizare economică
Marcel Vela spune despre informaţiile din mediul online care combat existenţa noului coronavirus că fac parte dintr-o campanie finanţată. În plus, ministrul de Interne spune că acest lucru poate duce la o destabilizare economică.
Ministrul de Interne consideră că este posibil ca astfel de campanii să îi convingă pe oamenii simpli şi chiar pe unii politicieni să facă afirmaţii de genul că noul coronavirus nu ar exista sau că termoscanarea ar fi folosită în alte scopuri decât cel declarat.
redactare Georgiana Marina