O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge, începând de miercuri, deasupra României, urmând ca depunerile de praf să poată fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua. Aerul încârcat cu praf saharian se va îndepărta de ţara noastră joi seară, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie. Persoanele cu astm sau alte probleme respiratorii sunt cele mai afectate de acest fenomen.
„În perioada 26 iunie, ora 3 - 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a transmis marţi ANM într-un comunicat.
Masa de aer cu praf saharian se va îndepărta de ţara noastră începând de joi seară.
Pe cine afectează cel mai mult
Persoanele care au astm sau alte probleme respiratorii, precum bronșită, sunt cele mai afectate de fenomenul prafului saharian, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. Ea a explicat și de ce masca de protecție nu e o soluție.
„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări. Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic. Masca nu e o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru”, a declarat medicul Beatrice Mahler.
Citește și: HARTĂ. România, împărțită între furtuni și caniculă. ANM a emis noi avertizări meteo
Editor : B.P.