Video „O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară

Data publicării:
analiza mancare
Mâncarea servită copiilor din mai multe școli din Mehedinți prin programul „o masă caldă” era contaminată cu listeria, au arătat rezultatele analizelor Direcției Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Foto: Shutterstock

Mâncarea servită copiilor din mai multe școli din Mehedinți prin programul „o masă caldă” era contaminată cu listeria, au arătat rezultatele analizelor Direcției Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. După ce au mâncat paste cu șuncă, peste 100 de copiii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, iar inspectorii au suspendat activitatea firmei de catering.

În urma probelor de mâncare luate de la furnizorul de catering, inspectorii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au descoperit că alimentele erau contaminate cu listeria, o bacterie des întâlnită în produsele de origine animală netratate termic.

„Din produsul finit, din cele șapte probe, două probe au ieșit pozitive, deci este prezentă Listeria monocytogenes, iar etapa următoare constă în faptul că trebuie tipizată la un laborator din București”, a transmis Adriana Ganea, purtător de cuvânt Directia De Sănătate Publică din Mehedinți, pentru Digi24.

Activitatea firmei de catering va rămâne suspendată în continuare, iar o anchetă a fost deschisă la nivel european pentru a se depista sursa exactă a apariției listeriei în materia primă.

„Se fac aceste controale pentru a depista exact care poate fi sursa contaminării. Sursa contaminării poate fi de la operatorii economici printr-o contaminare directă, adică mâinile personalului sau există posibilitatea ca atunci când această șuncă a fost preparată să fi fost contaminată la rândul ei, deci în momentul preparării”, a mai menționat Adriana Ganea.

Furnizorului de mâncare i s-a emis ordonanța de suspendare a activității, iar în funcție de rezultatele testelor efectuate la un laborator din București se vor face noi evaluări la unitate, inspectorii urmărind dacă au fost sau nu remediate deficiențele constatate în momentul controlului. Pentru ca operatorul economic să își poată relua activitatea trebuie să îndeplinească toate condițiile evaluării, astfel încât produsul livrat consumatorilor să fie un produs sigur.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri