Apar informații noi în cazul celor 11 bătrâni găsiți ascunși pe un șantier din apropierea Capitalei. Aceia dintre ei care au fost mutați la un cămin privat vor fi evaluați psihologic. În același timp, polițiștii îi caută pe patronii azilului. Vârstnicii ar fi fost duși acolo pentru că centrul de la care proveneau era prea aglomerat.
Noaptea trecută, 8 bătrâni au fost transferați la un cămin privat, deoarece statul nu are capacitatea să îi cazeze în centrele de stat. Vârstnicii au fost spălați, hrăniți, au primit haine de schimb.
Astăzi urmează să fie evaluați medical de personalul centrului.
Alți 3 vârstnici găsiți în casa în construcție din Tunari au fost preluați de familii.
Multe dintre aceste persoane în vârstă nu aveau acte de identitate la ele. Astăzi, polițiștii vor încerca să ia legătura cu aparținătorii, să vadă dacă au familii și dacă îi vor lua înapoi.
De asemenea, vor continua controalele, având în vedere că au fost găsite nereguli la numeroase cămine.
Cei 11 bătrâni au fost recuperați dintr-o casă în construcție din comuna Tunari, de lângă București. Erau rezidenți ai unui centru social din apropiere, însă au fost scoși de acolo. Unii martori spun că ar fi fost cărați cu cearșafurile. Nu ar fi trebuit sa fie găsiți de autorități la control pentru că erau în plus peste numărul de locuri pe care căminul le are.
Descoperirea șocantă a fost făcută de polițiști după ce o echipă de televiziune a sunat la 112. Jurnaliștii le-au spus că bătrâni cu dizabilități sunt cărați cu cearșafurile și ascunși într-o casă în construcție.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: Cei 11 bătrâni au fost ascunși în pustietate. Casa în care au fost duși este în mijlocul câmpului, la aproximativ 5 kilometri distanță de localitatea Tunari. Nu este niciun drum asfaltat care să ducă aici, iar zona este plină de câini maidanezi.
Mulți dintre bătrânii ascunși au boli psihice și nici măcar nu înțelegeau ce li se întâmplă. Medicii au fost chemați de urgență să îi verifice.
Raed Arafat, șeful DSU: Este vorba de 11 persoane mutate într-o casă care este în construcție, fără condiții minime necesare și fără condiții de siguranță pentru ei. Au fost trimise echipaje de la SMURD, inclusiv cu medic, și de la ambulanță echipaje cu medic și asistent. Situația lor nu era critică, numai că nu aveau cum să rămână într-o casă fără condiții minime de îngrijire.
8 dintre ei au fost duși într-un alt centru pentru vârstnici, iar 3 bătrâni au fost luați acasă de familii. Cu toții erau cazați într-un cămin din Pipera, nordul Capitalei. Spațiul era însă supraaglomerat. Adică erau mai mulți oameni decât avea căminul voie să țină. Ca să nu fie amendați, atunci când echipele de control vor ajunge la ei, proprietarii i-au mutat în spimul spațiu liber pe care l-au găsit: o casă aflată în construcție.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: Aflat la doar 20 de minute de centrul Bucureștiului, Căminul Sfântu Dimitrie are servicii medicale complete, spații exterioare de recreere și doi medici, unul generalist și celălalt psihiatru. Aceasta este descrierea de pe site. În realitate însă, vedem o vilă imensă, înconjurată de garduri foarte mari, în spatele cărora nimeni nu știe ce se întâmplă. Pentru un singur pacient, familia plătea cel puțin 2.500 de lei lunar.
Polițiștii din Ilfov îi caută pe patronii căminului. Aceștia o să fie amendați în primă fază și se pot alege cu dosar penal, dacă ofițerii ajung la concluzia că au încălcat Codul Penal.
Editor : M.B.