Nicușor Dan desființează Codul Urbanismului: „Este o lege pentru șmecheri care va legaliza hoția din urbanism și construcții”

Data publicării:
nicusor dan face declaratii
Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine că proiectul Codului urbanismului „legalizează hoţia” în construcții şi face apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească „cu responsabilitate” acest act normativ. „Dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri”, a transmis edilul. 

Proiectul urmează să fie dezbătut marţi în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, iar miercuri în plen. „Este un text care preia toată legislaţia anterioară în materia urbanismului şi construcţiilor. Acesta este un lucru foarte bun. Din păcate, el conţine la influenţă politică nişte chestiuni extrem de nocive. În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare. Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii. (...) Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor”, a transmis Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. 

El a adăugat, făcând referire la o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu, că mulţi dintre românii care au plecat în străinătate nu au mai suportat nedreptatea. „Nu au mai suportat ca autorităţile să-i protejeze pe şmecheri şi nu au mai suportat ca Parlamentul să dea legi pentru şmecheri. Domnule Marcel Ciolacu, dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri, aşa cum este proiectul de Cod al urbanismului”, a afirmat edilul.

Primarul general al Capitalei şi-a exprimat speranţa că deputaţii PNL vor trata cu responsabilitate acest proiect de lege.

Nicuşor Dan a prezentat mai multe PUZ-uri, menţionând că legislaţia actuală este corectă în ceea ce priveşte spaţiile verzi. În opinia sa, prin prevederile propuse în prezent, spaţiile verzi sunt în pericol, în contextul în care proiectul nu face distincţie între spaţiile verzi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt. El a dat ca exemplu Cartierul Floreasca unde pe spaţiile verzi dintre blocuri au apărut în jur de 30 de clădiri, „cu încălcarea legii”.

El a criticat şi eliminarea prevederii referitoare la asigurarea a 20 de mp de spaţiu verde la introducerea terenurilor în intravilan şi la refuncţionalizarea zonelor cu alte funcţiuni. „A treia chestiune legată tot de spaţii verzi. În Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane există o sancţiune pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde, care este proporţională cu numărul de metri pătraţi a căror destinaţie este schimbată. În proiectul de Cod al urbanismului această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară indiferent de suprafaţa de teren pe care o schimbi şi care este între 50.000 şi 500.000 lei, indiferent de suprafaţă, ceea ce înseamnă conform Ordonanţei 2 a contravenţiilor că sancţiunea pentru cineva care schimbă destinaţia unui spaţiu verde şi care plăteşte jumătate din minim în primele 15 zile este de 25.000 lei”, a explicat primarul general al Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că o altă problemă vizează principiul legalităţii. „În opinia mea, cea mai gravă. Dacă un PUZ este anulat şi dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizaţie de construire şi autorizaţia de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare”, a indicat el.

Edilul-şef nu este de acord nici cu prevederea conform căreia un PUZ nu poate fi contestat decât în 5 ani de la momentul emiterii sale.

De asemenea, el a criticat prevederile referitoare la relaţia dintre Primăria Capitalei şi primăriile de sector în ceea ce priveşte emiterea de documentaţii de urbanism şi emiterea de autorizaţii de construire, în special pentru reţele. „În esenţă, se doreşte ca Planurile Urbanistice Zonale să nu mai fie votate de Consiliul General şi să fie votate de Consiliile locale ale sectoarelor”, a mai explicat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a transmis Parlamentului mai multe amendamente la proiectul Codului administrativ.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...