Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Jurnalul de Seară de la Digi24 că oprirea testării vaccinului AstraZeneca este o procedură normală și că „întotdeauna se întâmplă acest lucru” în faza 3 de testare a vaccinurilor. Ministrul spune că procedura continuă și că România va primi un număr de doze din vaccinurile achiziționate de Comisia Europeană.
Cosmin Prelipceanu: Vaccinul la care și noi avem speranțe a intrat într-o pauză tehnologică, putem să-i spunem. Cât de mare este îngrijorarea?
Nelu Tătaru: E la una dintre firmele cu care Comisia Europeană are contracte. Într-adevăr, este într-un studiu de fază 3. Fază 3 înseamnă și pacienți sau subiecți cu comorbidăți și atunci orice incident oprește acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmplă acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziționate de CE, cu un posibil plus de 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele.
Cosmin Prelipceanu: Deci dumneavoastră spuneți că procesul merge mai departe.
Nelu Tătaru: Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuții și contracte.
Cosmin Prelipceanu: Iar decembrie este o dată fixă sau vom primi în decembrie dacă el va fi gata până atunci?
Nelu Tătaru: Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană.
Cosmin Prelipceanu: Câți beneficiari și care vor fi primii?
Nelu Tătaru: Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetățeni. Prioritate vor avea, după cum știm, vârstele extreme, comorbidități și personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum și cel didactic.
Studiile clinice finale pentru vaccinul antiocoronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. „În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.
Editor: Adrian Dumitru