Masca rămâne cea mai importantă barieră prin care ne putem proteja față de toate variantele virale de acum, a declarat, duminică, la emisiunea "În fața ta", medicul Valeriu Gheorghiță. El a subliniat că masca trebuie purtată în zone aglomerate unde riscul de infectare e mare.
"Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Întrebat dacă venirea valului 4 înseamnă și că masca va redeveni obligatorie, Gheorghiță a răspuns: "Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare".
El a spus însă că e greu de estimat care va fi situația în viitor. Medicul a vorbit despre situația din Israel, care impune în prezent masca sanitară în anumite condiții, în contextul creșterii numărului de infectări chiar în rândul tinerilor, care fac forme ușoare.
Citește și: OMS le cere persoanelor vaccinate să poarte în continuare masca de protecție: Tulpina Delta se răspândeşte tot mai mult
Valeriu Gheorghiță: Anticipăm că într-o lună va crește dorința de vaccinare
În privința vaccinării, medicul a spus că e voluntară și va rămâne așa: "Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește."
Totodată, el a subliniat încă o dată că trecerea prin boală nu ne oferă o protecție suficientă.
"Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție", a afirmat medicul.
"România e dintre statele care are grad mic de vaccinare și automat suntem mai mult expuși în fața valului 4 care se vede că vine. Deja sunt state europene unde valul 4 se poate măsura", a spus vineri președintele Klaus Iohannis.
Întrebarea nu este dacă valul patru Covid-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui, a declarat în urmă cu câteva zile la Digi24 Valeriu Gheorghiță. El a reluat apelul pentru vaccinare, pentru a se evita o creștere semnificativă a numărului de infectări viitoare, așa cum se întâmplă momentan în multe țări din lume în prezent. Medicul a subliniat că oamenii pot pleca în vacanță, dar că trebuie să respecte regulile de igienă și de distanțare socială.
Șeful DSU Raed Arafat a declarat, joi, că, în contextul în care noua variantă Delta se extinde în întreaga lume, nimeni nu poate garanta că România nu va fi lovită și ea de valul 4 al pandemiei.
Editor : Georgiana Marina